Chris Rea – Santo Spirito Blues

Format: CD / Label: Warner / Release: september 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen 

Het is ongeveer een jaar of 10 geleden dat Chris Rea een plaat afgeleverd heeft.

Dit nieuwe album kan je zien als een soort opvolger van het project Blue Guitars, wat een zeer indrukwekkend geheel was. Behalve dat er heel veel cd’s in zaten, werd het album nog eens extra deugd gedaan door de prachtige schilderijen die Chris erbij liet zien.
Het album liet een soort van zoektocht horen en zien door alle hoeken van de wereld en wat Blues daar in kon zijn of betekenen. Denk hierbij aan Keltische invloeden, New Orléans en al dit soort dingen. Wrang was wel het feit dat het ook een soort van genezing proces was voor Chris die te kampen had met een slopende ziekte, maar zich wel weer er bovenuit heeft getornd (over echte Blues gesproken). Chris bedacht gewoon zijn eigen therapie in deze dus. Feit is ook dat Rea een soort van afscheid tournee had gedaan, dus of hij dat nog veel gaat doen, valt te bezien. Toch als je dit nieuwe album bekijkt en hoort, lijkt het wel weer zo te gaan, Hij is dus min of meer weer terug van nooit echt weg geweest denk ik.

Chris Rea heeft al een scala van prachtige muziek aan ons voorbij laten komen, met wat begon in mooie popliedjes en ballades. Denk hierbij aan zijn grootste hit Josephine. Zijn gitaarspel is geweldig te noemen en de composities zijn altijd van een constant hoge kwaliteit. The Road To Hell is eigenlijk het begin van de echte Blues side van Chris denk ik, maar door zijn nummers heen zat toch ook al veelvuldig die heerlijke slide gitaar.

Dit nieuwe album genaamd Santo Spirito Blues is weer een project wat zich onderscheidt van andere albums, juist door de impact die ook dit album weer heeft.  Allereerst is er een zeer special editon die 2 dvd’s en een cd bevat. De dvd’s bevatten 2 documentaires, die erg de moeite waard zijn, en verder ook een soundtrack gedeelte, De CD bevat 13 nieuwe nummers. Ik beperk me tot de cd in dit relaas. In dit album horen we veel Rock Blues, en het klinkt allemaal zeer levendig, en stevig ook. Heerlijk die scheurende slide er door heen. Veel blues dus ook op deze schijf, maar ook weer zulke mooie ballades en zelfs wat sferische film muziek. Kortom dit is een album waarmee Chris ons weer zeer aangenaam verrast en laat vooral ook zien dat hij nog jaren mee kan, en ik hoop dat we nog veel moois mogen zien en horen van deze kanjer in alle vormen.

In maart 2012 komt Chris Rea weer deze kant op voor o.a. een optreden in Paradiso, Amsterdam (11 maart) en de Lotto Arena te Antwerpen (13 maart). Ga dat zien!

Tracks even?
Dancing My Blues Away opent dit album en is een bluesrocker met een heerlijke slide gitaar er in, luistert lekker weg. Zo ook track 2, die er ook wat van weg heeft, maar wat Rock “n Roll in zich heeft.- Rock And Roll Tonight dus.
Never Tie Me Down, een blues met een bluesharp er in, ik vermoed dat hij dit ook zelf doet, want ik vind geen andere muzikanten.
The Change Of love is een soort van Latin Ballade die wel iets Josephine’s in zich heeft.
The Last Open Road– lekkere Blues rocker.
Electric Guitar heeft ook weer die typische Rea touch, die altijd een beetje duister begint ala Road To Hell dus.
Money, is een sferische filmmuziek track lijkt wel, en vooral erg mooi ook, met een zeer sprekende doch zo mooi ingetogen trompet er in Dan die huilende sax en de alles zeggende piano. Beetje Miles Davis klinkt het wel
Think Like A Woman, mooie Ballade met een Country feel, luister naar de banjo. Dit is weer zo een mooi werkstuk waar onze vriend al jaren lang het patent op heeft. You Got Lucky , een heerlijk Pop nummer als je het mij vraagt.
Lose My Heart In You, lijkt wel een beetje volgens een Sting aanpak, en is een pracht van een Jazzy getinte track, die tegelijkertijd heel veel blues heeft. Een van de highlights. Ja, een ander pareltje is het slotstuk, that says it all, I Will Go On, van ongekende schoonheid weer. Ja, gewoon weer heel erg mooi dus dit album, genieten dus allen.

Tracks:
01. Dancing My Blues Away
02. Rock And Roll Tonight
03. Never Tie Me Down
04. The Chance Of Love
05. TheLast Open Road
06. Electric Guitar
07. Money
08. The Way She Moves
09. Dance With Me All Night Long.    
10. Think Like A Woman
11. You Got Lucky
12. Lose My Heart In You
13. I Will Go On

Website artiest:  http://www.chrisrea.com


Ook op Blues Magazine ...