Chris Kramer & Beatbox ‘N’ Blues – Way Back Home
Format: CD – Digital / Label: Blow Till Midnight Records
Releasedatum: 8 juni 2018

Tekst: Peter Marinus

Op de vraag of hip hop en blues samen kunnen gaan durf ik nu voor de volle honderd procent “ja” te zeggen. Dat komt omdat ik het nieuwe album van het Duits-Amerikaanse trio Chris Kramer & Beatbox ‘N’ Blues beluisterd heb.
Chris Kramer is een grote naam in de Duitse bluesscene. Hij had in het verleden zijn eigen band, The Bluebyrds, en leverde al flink wat soloalbums af waarop grootheden als Mick Taylor, Jack Bruce, Long John Baldry en Bernard Allison mee deden. Ook won hij al driemaal de German Blues Award.
Samen met de Amerikanen Sean Athens (gitaar) en Kevin O’Neal (beatbox) vormt de Duitse harmonicagigant nu dus het bovengenoemde trio. En het is de beatbox van Kevin O’Neal die hier voor de hiphop zorgt. Voor iedereen die niet wat wat een beatbox is: met de mond en de ademhaling worden percussie instrumenten en drums geïmiteerd.

In de opener, Jukebox, is te horen hoe verbluffend echt de drumklanken, afkomstig uit de beatbox klinken. Het gaat hier om een funky bluesrocker met rauw huilende harmonica en scherpe bluesy gitaar. In de break gaat de beatbox helemaal los. Hij klakt, gromt en slist er ritmisch op los. Ain’t Nobody At Home is een hoekig bonkende boogie met snijdende gitaarriffs en huilende en gierende harmonica. Ook hier levert de beatbox een spetterende hiphop solo af. Beatbox ‘n’ Boogie is een toepasselijke titel voor een luie broeierige shuffle en uiteraard is daar ook weer een beatbox solo in te horen waarin zelfs “scratching” wordt geïmiteerd. Ashes To Ashes is een melancholische akoestische ballad met treurig huilende harmonica en statige strijkers. De brullende harmonica staat centraal in de lui stampende countryblues van Lawyer Clark Blues met soepel akoestisch gitaarwerk en “knisperende” beatbox.
Happy Birthday is een hilarisch verjaardagslied in een swingende buegrass stijl, compleet met banjo. De beatbox imiteert hier zelfs het geluid van een klokkende fles. De rap in dit nummer is zeker niet misplaatst. Just A Little Boy is een “Jumpin’ Jack Flash”-achtige rocker met een tintelende Byrds-achtige wending. Last Man Riding mengt stomende swamprock met harde Link Wray-achtige rock. De gemeen harde slide steelt de show. Hot Summer Day is een luie zinderende ballad waarin Chris Isaak, J.J. Cale en Ennio Morricone voorbijkomen. Hippin’ ‘n’ Hoppin’ The Blues is een zeer funky bluesrocker met gierend hard gitaarwerk en uiteraard funky beatbox. In Deep In The Ground gaat Chris weer op de Morricone toer in een atmosferische ballad waarin zijn harmonica weer lekker brult en loeit. In de lome instrumental Go With The Flow komen alle geluidseffecten uit de beatbox.
Er staan ook twee Duitstalige nummers op. De eerste is Erst Hatt’ Ich Kein Gluck, een rauwe garageblues rocker met brullende harmonica. De tweede, Der Wolkenmacher, is een intieme akoestische ballad.
Het album wordt stijlvol afgesloten door Tallahatchie Flats waarin een mix van klassieke muziek en Americana plaats vindt.

Ik heb mij uitstekend vermaakt met dit swingende nieuwe beatbox blues album van Chris Kramer & Beatbox ‘N’ Blues.


Tracklist:
01. Jukebox
02. Ain’t Nobody At Home
03. Beatbox ‘n’ Boogie
04. Ashes To Ashes
05. Lawyer Clark Blues
06. Happy Birthday
07. Just A Little Boy
08. Last Man Riding
09. Hot Summer Day
10. Hippin’ ‘n’ Hoppin’ the Blues
11. Deep In The Ground
12. Go With The Flow
13. Erst Hatt’ Ich Kein Gluck
14. Der Wolkenmacher
15. Tallahatchie Flat

Website: Chris Kramer & Beatbox ‘N’ Blues

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by