Chip Taylor – Whiskey Salesman
Format: CD + Bonus DVD – Digital / Label: Train Track Records – Continental Record Services
Releasedatum: 19 juni 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

Chip Taylor wordt op 21 maart 1940 geboren als James Wesley Voight in Yonkers (New York). Hij is een broer van de acteur Jon Voight en de actrice Angelina Jolie moet oom tegen hem zeggen. Chip Taylor de schrijver van bekende hits als Wild Thing (Troggs), Angel Of The Morning (Merrilee Rush, PP Arnold), I Can’t Let Go (The Hollies), Try (Janis Joplin) en Son Of A Rotten Gambler (Ann Murray, The Hollies, Emmylou Harris).

Vanaf 1971 begint Taylor zelf platen uit te brengen en die carrière duurt, met een onderbreking in de jaren ‘80 en ‘90 toen hij professional gokker was, tot op de dag van vandaag voort. Kendal Carson en Carrie Rodriguez, met wie hij ook regelmatig op tournee was, hebben hun carrière aan Taylor te danken. Taylor wordt 2016 opgenomen in de Songwriters Hall of Fame in New York City.

Hoewel Chip Taylor al in zijn 80e levensjaar is aanbeland denkt de singer-songwriter nog niet aan stoppen en hij treedt nog regelmatig op. Momenteel toert Taylor door de VS en volgens planning treedt hij volgend jaar april in Tivoli Utrecht op. Bovendien blijf hij vrijwel jaarlijks nieuwe platen maken.

Deze maand verscheen er weer een nieuw album van Chip Taylor. Bij dit album, ‘Whiskey Salesman’ is een bonus dvd gevoegd met de video’s van de elf tracks. Taylor schreef alle songs (uiteraard) zelf en hij produceerde samen met Tony Mercadante en Gøran Grini het album.

Het veertigste album van Chip Taylor ademt weer de vertrouwde sfeer die we van de legendarische singer-songwriter kunnen verwachten met de fluisterende en gesproken zang waar Taylor patent op heeft. Verhalende songs zoals het titelnummer Whiskey Salesman, waarin Taylor vertelt over een whiskeyverkoper die goed is in het wedden op paardenraces. Of over de reis die hij maakte naar Naples, een plaatsje aan de westkust van Florida.
Liefdesliedjes zoals I Love You Today, waarin hij de liefde voor zijn vrouw bezingt. Het ophalen van herinneringen aan drankmaatjes als John Prine in het uptempo A Sip Of Two Of Good Scotch. Taylor heeft ook op dit album weer goede begeleiders om zich heen zoals gitarist John Platania met zijn lekkere gitaarlicks. Op de meeste songs zijn zij ingetogen aanwezig. Een prominente rol is weggelegd voor Gøran Grini met zijn fraaie tinkelende pianospel (Some Hearts, Whiskey Dreams, In The Stillness Of The Night) en zijn soms waaierende orgelklanken (See The Good Side Of The Guy).   

Conclusie:
‘Whiskey Salesman’ is geen revolutionair en vernieuwend album, maar ‘gewoon’ weer een album zoals we van Chip Taylor gewend zijn. Een album met mooie tijdloze Americana.


Tracks:
01. Whiskey Salesman
02. Hold Her
03. I Love You Today
04. Some Hearts
05. Naples
06. A Sip Of Two Of Good Scotch
07. Whiskey Dreams
08. Turn The Clock Back Again
09. I Like Ridin’
10. See The Good Side Of The Guy
11. In The Stillness Of The Night

Line-up:
Chip Taylor – zang, akoestische gitaar, percussie
Grayson Walters – akoestische bas
Tony Mercadante – bas
Gøran Grini – bas, celesta, glockenspiel, mellotron, orgel, piano, vibrafoon
Katrine Grini – drums
John Platania – (elektrische) gitaar
Bonnie Sue Walters – fiddle
Pee Wee Walters – trompet

Website: Chip Taylor