Charlene Soraia – Where’s My Tribe
Format: CD – Vinyl / Label: Peace Frog Records
Releasedatum: 25 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Wanneer een album thuis in een flat is opgenomen verwacht je te maken te krijgen met een lo-fi album. Maar de Engelse zangeres-gitariste Charlene Soraia bewijst het tegendeel op haar derde album. Slechts gewapend met haar gitaar en haar stemgeluid nam ze het album in haar flat in South London op en het eindresultaat is gewoonweg indrukwekkend.
Charlene had in Engeland al een dikke hit en wordt, volgens eigen zeggen, beïnvloed door David Bowie, The Beatles, Pink Floyd en vele ouderwetse progrock bands als King Crimson. En het leuke is dat er van deze invloeden totaal niets is terug te horen.
Charlene heeft gewoon haar eigen stijl waarin haar warme, fluweelzachte stemgeluid en soepele krachtige gitaarspel opvallen.

Bij het eerste nummer van dit album. Where’s My Tribe, smelt je gelijk al weg, vooral door de zwevende gelaagde achtergrondzang. In het intieme Tragic Youth springt het weergaloos sprankelende gitaarwerk van Charlene je meteen tegemoet in een wederom intiem nummer, dat in de buurt komt van de klasse van een Joni Mitchell.
In Temptation heeft Charlene’s gitaarwerk wat jazzy invloeden. De galm van haar flat geeft dit intieme nummer een extra betoverende dimensie naast de overweldigende warme zang. Ik ben zeer zeker gezwicht voor deze “temptation”.
In het intieme Beautiful People zitten soulinvloeden verscholen waardoor het lijkt alsof Bill Withers al glimlachend over Charlene’s schouder mee kijkt. In de desolate ballad Now You Are With Her is heel wat zielepijn te horen, veroorzaakt door het zoveelste voorbeeld van liefdes ellende. Het semi-akoestische instrumentale The Journey heeft een psychedelische inslag waardoor vergelijkingen met het oude folkwerk van Tim Buckley en John Fahey niet geheel onterecht zijn. Likely To Kill is een bedrieglijk sprankelend nummer met een behoorlijk wrange tekst. Het warme pyschedelische Far Beyond The High Street is net zo indrukwekkend door de spacey gelaagde zang.
Na het tekstloze Harms met zijn hemels zwevende gelaagde zang sluit Charlene het album af met het warme jazzy Saboteur Tiger waarin Charlene’s zang ook swingt. Gooi Tracey Chapman, Suzanne Vega en Rosie Vela eens in een mixer, geef ze een akoestische gitaar en een nummer als dit zal het resultaat zijn.

Charlene Soraia is verantwoordelijk voor een indrukwekkend, intiem, warm en krachtig album!


Tracklist:
01. Where’s My Tribe
02. Tragic Youth
03. Temptation
04. Beautiful People
05. Now You Are With Her
06. The Journey
07. Likely To Kill
08. Far Beyond The High Street
09. Harms
10. Saboteur Tiger

Website: Charlene Soraia


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.