Recensie: Champagne Charlie – Hobo Signs & Railroad Lines

Champagne Charlie – Hobo Signs & Railroad Lines

Format: CD/ Label: eigen beheer/ Release: 2011

 Tekst: Tom Moerenhout

Al 23 jaar timmert de Zeeuwse Roots & Bluesband “Champagne Charlie” aan de weg en heeft buiten dat er regelmatig opgetreden wordt in eigen omgeving en soms er buiten, een aantal fraaie CD’s gemaakt al dan niet in eigen taal, waarbij mij het perfect gezongen Nederlands van “de Laatste afvaart” uit 2002 nog voor de geest staat, iets waar veel Nederlandse zangers en zangeressen een puntje aan zouden kunnen zuigen, maar dit terzijde.
 
Ook muzikaal zit het bij de heren dik voor elkaar, allereerst de prima zang, meestal van Sjef Hermans die bij live optredens altijd nog laat zien dat ie vroeger gitaar speelde.
 
Men gebruikt een groot scala instrumenten die men op virtuoze manier bespeelt, diverse gitaren in de handen van Theo de Koning, de mandoline, lapsteel en banjo van Geert de Heer,de contra- en elektrische bas van Peer Bout en het diverse slagwerk van Peter Lenselink.
 
Voeg hierbij ook nog eens de smaakvol toegepaste mondharmonica van Dutch Blues Award winner Gait Klein Kromhof, verzin een onderwerp en je hebt weer een prachtige CD met 15 songs. Alsof het allemaal zo makkelijk gaat….
 
Als je het goed verzorgde hoesje met verschillende foto’s en uitgebreide uitleg in het bijgeleverde boekje ziet dan begrijp je dat er weer grondig te werk is gegaan.
 
Ditmaal is er als onderwerp “Hobo Signs & Railroad Lines” gekozen, niet alleen een muzikale reis door het leven van Hoboes, Tramps and Bums maar ook de historie van het leven ervan tot en met zelfs de uitleg van de afbeeldingen van de zgn. hobo signs, een soort voorloper van de hedendaagse graffiti.
 
Hobo Signs & Railroad Lines is een prachtige verzameling Hobo-Rootssongs vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw met als meest bekende schrijvers JB Lenoir, Woody Guthrie en Hank Williams. Alles vertolkt op een manier zoals de band Champagne Charlie alleen doet, met liefde voor het origineel maar op een toch geheel eigen wijze waarbij men gelukkig niet teruggrijpt naar een gruizige productie met veel vervorming, zoals tegenwoordig heel modern is, maar men een transparantie productie verkiest met Mark Nijssen als vakkundige man achter de knoppen waardoor alles goed muzikaal te onderscheiden is, een verademing in de wereld van distortion.
Zie hier een clipje uit het theater:

De CD is inmiddels verkrijgbaar en sommige tracks zijn te beluisteren op :
http://www.champagnecharlie.nl/discografie.php#

1. The Railroad Boomer (CarsonRobison)
2. Freight Train Blues (John Lair)
3. I Ain’t Got No Home (Woody Guthrie)
4. Hobo Blues (“Big” Walter Horton)
5. Make Me Down A Pallet On Your Floor (P.D.)
6. Poor Boy (P.D.)
7. Freight Train (Elizabeth Cotton)
8. Ramblin’ Man (Hank Williams)
9. Police Dog Blues (Arthur “Blind” Blake)
10. Ramblin’ Round Your City (Woody Guthrie)
11. Slow Down (J.B. Lenoir)
12. Hobo’s Lullaby (Goebel Reeves)
13. Milwaukee Blues (Charlie Poole)
14. Big Rock Candy Mountains (Harry “Mac” McClintock)
15. The Hobo Song (John Prine)

 Website artiest: www.champagnecharlie.nl

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by

We horen graag je mening! Voeg reactie toe