Foto Recensie: Cedric Burnside - Benton County Relic

Cedric Burnside – Benton County Relic
Format: CD – LP – Digital / Label: Single Lock Records
Releasedatum: 14 sptember 2018

Tekst: Peter Marinus

Het geluid van rauwe, tot op het bot uitgeklede, blues zal nooit verdwijnen. Keer op keer blijven er artiesten komen, die dit geluid in ere houden. In het verleden bijvoorbeeld Junior Kimbrough, T-0Model Ford, Paul “Wine” Jones en R.L. Burns. Het zal daarom geen verrassing zijn dat de kleinzoon van die laatste, R.L, Burnside, ook op die voet verder gaat.
Ik heb het over Cedric Burnside, die naast de kleinzoon van R.L. Burnside, ook nog eens de zoon is van drummer Calvin Jackson. Cedric begon op jonge leeftijd als drummer in de bands van Junior Kimbrough, T-Model Ford en Paul “Wine” Jones. Voor zijn soloalbums switchte hij naar de gitaar en liet hij het drummen over aan Brian Jay, die ook af en toe de slidegitaar hanteert. In 2015 ontving Cedric een Grammy nominatie voor het album ‘Descendants Of Hill County’, die hij als the Cedric Burnside Project uitbracht.
Nu is er dan zijn nieuwe soloalbum waarop hij slechts begeleid wordt door drummer Brian Jay, die een voorname rol speelt op dit album. Hij zorgt voor een constante, vaak funky groove in de nummers.

Het openingsnummer, We Made It, gaat over de povere omstandigheden waarin Cedric’s familie leefde (geen stromend water, geen TV, geen radio). Een nummer met Cedric’s rauwe gonzende gitaar en de stug doorstampende drums van Brian. Blues teruggebracht tot de naakte rauwe essentie. Get Your Groove On is een zoemende boogie waarin Cedric samen met Brian een machtige rauwe groove neerlegt waarover hij priemend soleert. Overigens opvallend dat de groove in dit nummer erg veel op de glamboogie van Marc Bolan’s T.Rex lijkt. Please Tell Me Baby is wederom een rauwe, tot op het bot uitgeklede blues waarin Brain’s drums een funky groove neerleggen voor Cedric’s zoemende, priemende en vooral rauwe gitaar.
Brian’s drums spelen ook een voorname rol in de bonkende shuffle Typical Day, dat heerlijk sompig door rockt. Cedric’s gitaarspel is messcherp in het melancholieke voortkruipende Give It To You. Brian heeft zijn drumstokjes even neergelegd om de slide te spelen in Hard To Stay Cool. Zijn rauw glijdende spel past perfect in deze breekbare blues. Don’t Leave Me Girl zit daarna weer vol brandende en harde gitaarriffs. Dit logge funky nummer heeft een smerig garageblues geluid vol fuzz. De invloed van John Lee Hooker is duidelijk merkbaar in de super rauwe shuffle Death Bell Blues. Een rustpuntje is de akoestische countryblues There Is So Much, dat, in vergelijking tot de rest van dit album, sprankelend klinkt. De droge knallende snaredrums spelen een belangrijke rol in de desolate blues Call On Me. I’m Hurtin’ is vervolgens een stomende boogie, die door Brian’s drums tot grote hoogtes wordt gestuwd.
Het album wordt afgesloten met de ziedende garagebluesrocker Ain’t Gonna Take No Mess, dat vol zit met brandende gitaarriffs.

Een absolute “must buy” voor fans van John Lee Hooker, T-Model Ford, R.L. Burnside en andere rauwe blues artiesten.


Tracklist:
01. We Made It
02. Get Your Groove On
03. Please Tell Me Baby
04. Typical Day
05. Give It To You
06. Hard To Stay Cool
07. Don’t Leave Me Girl
08. Death Bell Blues
09. There Is So Much
10. Call On Me
11. I’m Hurtin’
12. Ain’t Gonna Take No Mess

Website: Cedric Burnside


Ook op Blues Magazine ...