Catfish – Burning Bridges
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 7 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

In aanzienlijk korte tijd heeft de Britse bluesrock band Catfish al een behoorlijk grote indruk weten te maken. Het is dan ook niet voor niets dat deze band al vijf keer genomineerd werd bij de British Blues Awards.
Catfish debuteerde in 2015 met het album ‘So Many Roads’, gevolgd door de EP ‘When BB Sings The Blues’, een tribute aan B.B. King. Begin 2018 verscheen hun langverwachte tweede album ‘Broken Man’. Beide albums bereikten een #1 positie in de IBBA Blues Airplay Chart.

En nu zijn Matt Long (zang, gitaar), Paul Long (zang, toetsen), Adam Pyke (bas) en Kevin Yates (drums) toe aan hun derde album. Op dat album bewijst de band dat ze meer kunnen dan alleen maar snoeiharde bluesrock produceren.
Die snoeiharde bluesrock klinkt trouwens nog steeds ontzettend lekker! Steevast voorzien van een 70’s Classic Rock geluid waarin je bands als Deep Purple, Thin Lizzy en Jimi Hendrix kan tegenkomen.

Na een dreigend synthesizer intro opent het album met de rauw funkende bluesrock van Up In Smoke. Een nummer met een loodzware groove, rauwe bluesy zang, een lekker ouderwets ronkend orgel en spijkerhard gitaarwerk. Daarna volgt de vol gas pompende rocker Break Me Down, dat een punky energie heeft. Dit nummer heeft dat typische Britse bluesrock geluid a la The Hoax. Matt vuurt in dit nummer weer een gemeen snijdende solo op ons af.
Ghosts is één van de rustpunten op dit album. Een atmosferische ballad met sfeervol pianowerk en een warm glijdend gitaargeluid. Dat wordt dan weer gevolgd door de super smerige loodzware gitaarriffs in The Roots Of All Evil. Een log pompend nummer met een overduidelijk 70’s rockgeluid.
Soulbreaker is een hypnotiserend, haast Nathaniel Ratecliff-achtig, bonkend countrybluesnummer met een dreunende ritmesectie en snerpende akoestische slide. Vervolgens gaat de band de funky kant op in Too Far To Fall. Een nummer waarin het Hoax geluid weer opduikt.In de deinende bluesrock ballad Archangel  is het geluid van zowel Gary Moore (“Still Got The Blues”) als Jimi Hendrix (“Angel”) terug te horen. Een prachtig, behoorlijk soulvol nummer. The Big Picture lijkt behoorlijk op de John Lee Hooker boogies geïnspireerd te zijn, terwijl de melodie van dit nummer ook nog eens Sugarloaf’s “Don’t Call Us, We’ll Call You” voorbij laat komen.
Under The Gun pompt er vervolgens weer vol gas vandoor. Een opwindende rocker waarin je ook Thin Lizzy invloeden kan terugvinden. In de pianoballad One More Chance is Paul in zijn eentje te horen in een, schrik niet, Supertramp-achtig nummer.
Het album wordt afgesloten met Exile. Een nummer dat als een sfeervolle warme ballad begint maar die door de steeds zwaarder klinkende gitaarriffs uiteindelijk als een zwaar pompend nummer eindigt.

Catfish bewijst met dit album, nogmaals, tot één van de betere Britse bluesrock bands te horen. De zware jongens/meisjes onder ons weten wat ze te doen staat!


Tracklist:
01. Up In Smoke
02. Break Me Down
03. Ghosts
04. The Root Of All Evil
05. Soulbreaker
06. Too Far To Fall
07. Archangel
08. The Big Picture
09. Under The Gun
10. One More Chance
11. Exile

Website: Catfish

Catch this great live band on tour! Check out the dates below:


Ook op Blues Magazine ...