Catfish – Broken Man
Format: CD  – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 30 januari 2017

Tekst: Peter Marinus

Elke bluesrock liefhebber kan hier absoluut niet om heen! Ik heb het het over het tweede album van de Britse band Catfish. Een band, die draait om Matt Long (zang en gitaar) en Paul Long (zang en toetsen). Samen met bassist Dusty Bones en drummer Kevin Yates leveren zij een bluesrock album van zeer hoge kwaliteit af.
Matt is tot frontman van de band gebombardeerd en doet dat met verve. Hij is zowel in staat om hard, gierende soli af te leveren als zeer sfeervolle licks. De leadvocals deelt hij hier met zijn vader Paul.

Hit The Ground Running opent het album op een zeer opwindende manier. Een onstuimige bluesrock boogie met fel vurig gitaarwerk. Vooral in de gierende gitaarsolo laat Matt zich helemaal gaan. Een prima onstuitbaar pompend nummer!
De soulvolle shuffle Leading Me On zal door liefhebbers van Walter Trout, Joe Bonamassa en Stevie Ray Vaughan met open armen ontvangen worden. De ritmesectie houdt de swing er stevig in, terwijl Paul zijn soul orgel lekker laat pompen en Matt een brandende solo aflevert. Paul neemt de zang voor zijn rekening in de slowblues Same Time Alone. Zijn stem is prima geschikt voor dit smachtende nummer. Matt is lekker Clapton-achtig bezig.
De mysterieuze slowblues All I Ask Of You heeft veel weg van Albert King’s “As The Years Go Passing By”. Het nummer zit vol met sfeervolle gitaarlicks. Paul is wederom als zanger te horen in de pompende shuffle Never Go Back. Een nummer met een hoog Walter Trout gehalte en een verschroeiend harde gitaarsolo.
Better Days moet maar op single uitgebracht worden want dit is een vrij luchtig pop/rock nummer waarin bluebeat (vroege reggae/ska) invloeden terug te horen zijn, mede door het soul orgel van Paul.
Gast Paul Jones (The Blues Band) schuift met zijn mondharmonica aan in de soulvolle piano ballad Part As Strangers. Een ballad die qua melodie en sfeer dezelfde klasse als bijvoorbeeld “Desperado” van The Eages uit straalt. Paul Jones schittert in een lange warme harmonicasolo.
Broken Man werd door de Engelse pers betiteld als een soort progrock nummer. Absolute onzin!! Na een bluesy intro gaat dit nummer over in een stevig, langzaam beukend, bluesrock nummer waarin zowel folk als psychedelische rock invloeden te bespeuren zijn.
Big Shot is een funky bluesrock nummer. Hard stotend en door de combinatie van de gitaar en het orgel aan de 70’s blues/hard rock herinnerend. Dat komt ook door de Hendrix-achtige gierende gitaarsolo van Matt.
Het album wordt zeer sfeervol afgesloten door de ballad Make It Rain. Een zacht schuifelend nummer met beide broers in een zeer sfeervolle rol. Een nummer, dat langzaam over je heen spoelt als een verfrissende regenbui.

Deze band verdient het om direct door het bluesrock publiek in de armen te worden gesloten.

In februari toert deze prima band door ons land! Zie Tour data.

Tracklist:
01. Hit The Ground Running
02. Leading Me On
03. Same Time Alone
04. All I Ask Of You
05. Never Go Back
06. Better Days
07. Part As Strangers
08. Broken Man
09. Big Shot
10. Make It Rain

Website: Catfish

Tour:
21 februari: Groesbeek – Live Sessions at Blues Moose Radio
22 februari: Den Haag – Paard van Troje
23 februari: Ulft – DRU Cultuurfabriek
24 februari: Dordrecht – Bibelot
25 februari: Weert – De Bosuil (Support for Stevie Nimmo)
26 februari: Amsterdam – Paradiso


Ook op Blues Magazine ...