carvin jones

Carvin Jones – The Carvinator
Format: Digitaal /Releasedatum: 2015

Tekst: Walter Vanheuckelom

Carvin Jones werd geboren in Lufkin Texas. Omdat zijn grootvader voortdurend luisterde naar de platen van BB King is hij al vrij jong vertrouwd met de bluesmuziek. Als hij elf jaar is krijgt Carvin zijn eerste gitaar van zijn grootmoeder, omdat hij altijd bezig was op de gitaar van iemand anders. De gitaar heeft hem ook steeds uit de problemen gehouden, want de jonge Jones hield zich met niets anders bezig dan met gitaar spelen en zo kon hij ook niet in aanraking komen met drugs en slechte vrienden die er zeker waren in de gevaarlijke achterbuurt waar de jongen woonde. In 1989, een paar jaar na de middelbare school zocht Carvin andere oorden op. Hij ging samen met zijn oom en tante in Phoenix wonen. Zonder Henry Adams en vrouw Mattie zou er geen sprake geweest zijn van The Carvin Jones Band zegt de gitarist zelf over deze periode. De band van Carvin raakte op korte tijd heel populair en vanaf 1991 traden ze bijna dagelijks op. In maart 2000 had The Carvin Jones Band al drieduizend optredens op haar naam. In die jaren opende Carvin voor heel wat grootheden zoals B.B. King, Santana, Albert King en Reo Speedwagon. Hij speelde samen met Joe Cocker en The Fabulous Thunderbirds in The House Of Blues in Phoenix. Einde jaren negentig begon Carvin ook in Europa te touren als voorprogramma van grote artiesten als Jeff Beck, Gary Moore, John Mayall, Ten Years After en Jimmy Vaughan. In 2007 was hij support act van Walter Trout en kreeg overal lovende kritieken. In 2012 kwamen twee klasse muzikanten, namelijk drummer Levi Velasquez en bassist Joe Edwards bij de band en ze zijn nooit meer vetrokken. Dit trio reist al sinds 2014 de hele wereld rond om hun muziek aan iedereen te laten horen. Het nieuwe album ‘The Carvinator’ is een album uit 2009, dat opnieuw is uitgebracht om de nieuwe Europese tour te promoten. Er staan 10 songs op het album en die gaan we even verder toelichten.

Het album opent met de titelsong ‘The Carvinator’. De blazers zorgen voor de intro maar even later neemt de meester met zijn Stratocaster fel en splijtend over. Ook de solo van Carvin is vlijmscherp en verder blijven de blazers en de toetsen de hele song aanwezig. In ieder geval een mooi en veelbelovend begin. Het blijft boeiend in het swingende blues nummer ‘I Only Have One Gear’ waarin de klasse van Levi Velasquez op drums en Joe Edwards op bas prima te horen is. De flitsende toetsen van de Hammond kunnen me ook erg bekoren, toch trekt frontman Carvin alle aandacht naar zich toe met zijn sublieme vingerwerk op de gitaar. Vervolgens wordt het tempo duchtig naar beneden geschroefd voor het instrumentale ‘Midnight Seduction’. De toetsen beheersen samen met de gitaar dit lange nummer van meer dan zes minuten. Halfweg komen de blazers het nummer versterken, maar het blijft toch wat eentonig en kan me matig boeien. Natuurlijk beheerst Carvin zijn Fender weer voor de volle honderd procent, maar dat hij dat kon wist ik al voor dit nummer. Levi Velasquez is in grote doen tijdens het funky ‘Kitchen Full Of Problems’. Joe zorgt voor de funky bas groove en de meester laat zijn gitaar weer uitzinnig scheuren. Op deze manier hoor ik deze gitaar virtuoos het liefst. Het instrumentale ‘Traviswalk’ begint heel stevig met kloppende toetsen, men waant zich bij Jerry Lee Lewis, en met zinderende gitaar. Plots is van dat dwepende ritme niets meer te horen en de song verandert in een rustig jazzy deuntje.

Zeer mooie en indringende baslijnen van Joe Edwards krijgen we in de klasse slowblues ‘Wrong Turn’. De toetsen zijn wederom heel aanwezig, net als de gitaar. Wees maar zeker dat de handjes van het publiek heel gewillig op elkaar gaan als Jones deze uitstekende solo’s live speelt. De zwoele hese stem van Carvin past perfect in dit nummer. In de gezapige shuffle ‘Gangster Of Love’ mag de toetsenist zich nogmaals in de kijker spelen en blijft Jones ietwat op de achtergrond. Het uptempo ‘Frosty’ begint met flink trom geroffel van Levi Velasquez. In deze instrumentale bluesy shuffle zit het instrumentaal weer goed in elkaar en mag Carvin met zijn vingers nog maar
eens laten horen dat hij een begenadigd gitarist is. Op de tonen van het orgel vertelt Jones het verhaal van ‘Angel Of Mercy’. Dit is zeker niet de beste versie die ik van dit blues nummer gehoord heb, al moet ik toegeven dat de verduiveld goede gitaarsolo’s weer een surplus zijn. De afsluiter ‘Difference Of Opinion’ is een funky bluesrock nummer waarin de toetsen en de blazers weer een grote invloed hebben. Ik hoop in ieder geval dat Carvin die toetsenist meebrengt tijdens de Europese tour, want zonder hem zal de muziek op ‘The Carvinator’ toch wel aan variatie en klasse verliezen. Het nieuwe album van Carvin Jones is een goed album met groots gitaar werk op, maar er staan toch ook een paar mindere songs op. Wie de man live aan het werk wil zien kan dat op volgende plaatsen.

28/05/15: Bluescafé, Apeldoorn, NL
29/05/15: De Viersprong, ‘s Heer Hendrikskinderen, NL
30/05/15: Blues in Grolloo, NL
31/05/15: Café Crossroads, Antwerpen, BE
03/06/15: Blues Sphere, Luik
15/10/15: CC De Steiger, Menen, BE

Website Carvin Jones

http://youtu.be/FY8Bc3D0Aso


Ook op Blues Magazine ...