Carter Sampson – Wilder Side

Carter Sampson – Wilder Side
Format: CD / Label: Continental Records
Releasedatum: 24 maart 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Ik word de laatste tijd regelmatig verrast door muziek uit Oklahoma. Recente albums van Wink Burcham, The Paul Benjaman Band en Jacob Tovar and the Saddle Tramps, om er maar een paar te noemen, waren voor mij prettige verrassingen. De muziekscene in Oklahoma bruist als nooit tevoren.

Ook singer-songwriter Carter Sampson komt uit Oklahoma City. Zij komt uit een muzikale familie en leerde op haar vijftiende van haar vader gitaar spelen. Ze is de oprichter en leider van Oklahoma City’s Rock ‘n‘ Roll Camp for Girls, een organisatie die zich samen met andere non profit organisaties inspant om meisjes en vrouwen via de muziek hoger op te helpen. Carter Sampson, die gemiddeld 200 concerten per jaar geeft, heeft al de nodige prijzen in de wacht gesleept. Vorig jaar won ze b.v. de vierde prijs in de Telluride Troubadour Contest op het Telluride Bluegrass Festival in Colorado en behoorde ze tot de tien top finalisten in The Rocky Mountain Folks Festival’s 2015 Songwriters Showcase in Lyons, Colorado. Carter Sampson wordt “The Queen of Oklahoma” genoemd.

Onlangs verscheen ‘Wilder Side’, haar nieuwe (vierde) album, met tien nieuwe eigen composities. Net als haar vorige album wordt dit nieuwe album weer uitstekend geproduceerd door Travis Linville en wordt Sampson begeleid door vrienden muzikanten uit Oklahoma.
Het titelnummer is een lekker uptempo nummer met een mooie pedal steel. Highway Rider is een mooie ballad. Voortreffelijke zang van Sampson, die me doet denken aan Eileen Jewell, de backing vocals van John Moreland en het orgel van Ryan Jones. In Run Away vallen de dobro en de sprankelend tokkelende gitaren op. Alle musici zijn voortreffelijk op dreef in het stevigere Holy Mother, met wederom de prachtige stem van Carter Sampson, waarbij ik hier associaties krijg met Dar Williams. Een werkelijk prachtige song is Everything You Need. Uitmuntende zang, het alom aanwezige orgel en de dobro. Countryfolk van de bovenste plank. Medicine River is een mooie ode aan Medicine Park in The Wichita Mountains met Carter Sampson als een jonge Dolly Parton en de subtiele begeleiding. Take Me Home With You is weer een mooie ballad in de stijl van Tift Merrit, met “tovenaar” en producer Travis Linville op dobro. Sampson zingt vervolgens, ondersteund door de backing vocals, in de door het orgel van Jones gedragen ballad Wild Bird de sterren van de hemel. Het prijsnummer van het album. Alleen een beetje jammer dat het nummer iets te abrupt eindigt. De geest van Hank Williams zweeft boven het uptempo Tomorrow’s Light. Het album eindigt autobiografisch met See The Devil Run, waarin Sampson verhaalt over haar bezoek aan Al Green’s Full Gospel Tabernacle in Memphis. ‘Let the tambourine ring and let the organ hum, gather ‘round good people, you gonna see the devil run’. Schitterend!

https://youtu.be/-OUzMyoj5L8

Conclusie:
‘Wilder Side’ is een parel in het genre countryfolk. Wat een prachtig album heeft “The Queen of Oklahoma” met haar uitstekende begeleidingsband afgeleverd.

Tracks:
01. Wilder Side
02.Highway Rider
03. Run Away
04. Holy Mother
05. Everything You Need
06. Medicine River
07. Take Me Home With You
08. Wild Bird
09. Tomorrow’s Light
10. See The Devil Run

Line up:
Carter Sampson – zang, akoestische gitaar
John Moreland – backing vocals
Ali Harter – backing vocals
Ryan Jones – orgel, piano
Joe Mack – akoestische gitaar
Gabriel Mor – elektrische gitaar
Travis Linville – gitaar, dobro, bas, drums, percussie, banjo, pedal steel, backing vocals

Website: Carter Sampson

 

 

 

 


Ook op Blues Magazine ...