Foto Recensie: Carter Sampson – Lucky

Carter Sampson – Lucky
Format: CD – Vinyl – Digital / Label:
Continental Song City – Continental Record Services
Releasedatum: 25 mei 2018

Tekst: Roelof Passies

Carter Sampson bestormt de Europese hitlijsten en podia sinds haar doorbraak met het album ‘Wilder Side‘ in 2016. Ze is met enige regelmaat te bewonderen op de podia in Italië, Ierland en Engeland, maar ook in Nederland waar ze op Take Root en Naked Song heeft geschitterd. Als special heeft ze twee jaar geleden een album opgenomen met BJ Baartmans en Hidden Agenda de Luxe dat ik zeer kan aanbevelen; echt een beauty. Na een verzamelalbum met haar grootste hits genaamd “Queen Of Oklahoma” is het nu weer tijd voor nieuw materiaal.

Oklahoma is haar thuis en daar komen niet de minste muzikanten vandaan. JJ Cale is natuurlijk een grootheid maar ook Tom Russell en Winck Burcham komen hier vandaan. De muziekscene bruist hier en brengt veel mooie muziek voort. In het verleden maakte Carter gebruik van producer Travis Linville, nu heeft ze dit album samen met Jason Scott geproduceerd.
Op het album ‘Lucky’ heeft ze voor het eerst de meeste nummers zelf geschreven en dat is haar goed bevallen. Ze opent het album met de titeltrack Lucky. Een prachtig nummer waarin ze vertelt hoe gelukkig ze wel niet is.
Op de hoes van het album word ze afgebeeld met een hoefijzer in haar hand. Een heerlijke drum met daardoorheen haar gitaar en prachtige stem. Dit nummer gaat behoorlijk uptempo zoals we van haar gewend zijn. Een mooie opener van dit album. De volgende nummers zijn wat ingetogener zoals Anything Else To Do en Peaches. Het nummer Hello Darlin’ begint met een steelgitaar waardoor we meer in countrysferen terecht komen. Het nummer Ten Penny Nail is één van de hoogtepunten van dit album, zelf geschreven en flink rockend.
Het album is door de grote afwisseling heel goed te luisteren en verveelt nooit. All I Got is meer een ballad. Met groot gemak zingt ze de nummers, en als je haar ook eens live hebt gezien merk je dat ze op de plaat geen spat anders is, zo puur, met zoveel gemak. Het nummer Tulsa is een cover van Kalin Fay waarin ze laat merken hoe trots ze is op Oklahoma en Tulsa. Het echte hoogtepunt van dit album is Rattlesnake Kate, door haar zelf geschreven.
Carter is geïnspireerd geraakt door een echt gebeurd verhaal over een stoere vrouw Kate, ergens in Colorado begin 1900. Zij reed op haar paard samen met haar zoon van drie jaar en kwam in gevecht met een groot aantal rattelsnakes. Honderden, en ze heeft ze in twee uur tijd met een geweer, en later met messen, allemaal gedood. De dode slangen heeft ze meegenomen en van het leer heeft ze een jurk gemaakt. Dit alles is nu te zien in een museum dat helemaal is gewijd aan deze vrouw.
Het album word afgesloten met een kanjer van een klassieker: Queen Of The Silver Dollar, geschreven door Shel Silverstein en bekend door de uitvoering van onder andere Emmylou Harris.

Met deze afsluiter nog in het hoofd moet ik constateren dat Carter Sampson terecht is doorgebroken in Nederland. Wederom een prachtig en zeer afwisselend country/Americana album.


Tracks:
01. Lucky
02. Anything Else to Do
03. Peaches (2:56)
04. Hello Darlin’
05. Ten Penny Nail
06. All I Got
07. Tulsa
08. Wild Ride
09. Rattlesnake Kate
10. Queen of the Silver Dollar

Website: Carter Sampson


Ook op Blues Magazine ...