Carolyn Gaines – Beware Of My Dog
Format: CD – Digital / Label: Polka Dot Records
Releasedatum: 19 januari 2018

 Tekst: Peter Marinus

Wat is het toch af en toe lekker om eens een “ouderwets” Chicago blues album voorbij te horen komen. En wat dat betreft word ik op mijn wenken bediend door het debuutalbum van zangeres Carolyn Gaines uit Houston. Zij is de dochter van gitarist Roy Gaines en een nicht van tenorsaxofonist Grady Gaines Jr. Als klein kind raakte zij al in de ban van zangeressen als Bessie Smith en Diana Ross.
En nu mag zij het dus zelf gaan proberen Met behulp van Fred Clark op gitaar, Glen Doll op de harmonica, Rudy Copeland op het orgel, Del Atkins op de bas, Chad Wright op de drums en gasten Big Jay McNeely  en Grady Gaines Jr. op de saxofoon. Het resutaat is een album waarop de Chicago blues de boventoon voert.

In het openingsnummer Beware Of My Dog zit een flinke dosis “Hound Dog”. Een funky shuffle waarin Carolyn vocaal klinkt als een mix van Koko Taylor en Katie Webster. Big Jay McNeely laat een lekker brommende saxsolo horen. I’m Your Cat, Baby is een 1-akkoord bluesnummer met grauwende en grommende zang en scherp gitaarwerk van Fred Clark.
In de lui swingende shuffle Stone Out Your Raggly Mind staan de pompende harmonica van Glen Doll en het saxwerk van Grady Gaines Jr. centraal. Catch That Train vertoont veel overeenkomsten met John Lee Hooker’s “Boom Boom”. Na een staccato intro gaat het nummer verder als een stomende Chicago blues shuffle met scheurende harmonica en saxsolo’s. Hoochie Coochie Woman is uiteraard Carolyn’s antwoord op Muddy Waters’ “Hoochie Coochie Man”. Haar versie is net zo meeslepend als het origineel.
De cover van het Junior Kimbrough nummer Done Got Old bestaat slechts uit Carolyn’s snerende en grommende zang en het soepele akoestische gitaarwerk van Fred Clark. I Want YOur Money, Honey wordt door Carolyn dusdanig agressief gezongen, dat ik tijdens het luisteren angstvallig de hand op de knip hield.
Mr. Dill Pickle, een luchtige countryblues shuffle, is geïnspireerd door het Blind Boy Fuller nummer “I Want A Puece Of Your Pie” met een hoofdrol voor het warme harmonicaspel. Jerry Rice Busy Man is opgedragen aan een, bij ons onbekende, American Football speler en is een shuffle met de elektrische gitaar en brullende harmonica als begeleiding. Carolyn droeg Charlie Mae & Chicago op aan haar moeder en aan Buddy Guy en ook bestaat de begeleiding slechts uit de elektrische gitaar en de harmonica.
Tot slot komt de cover van Big Jay McNeely’s Something On Your Mind voorbij waaropp Big Jay ook nog mee speelt. Deze uitvoering heeft, mede door het orgel van Rudy Copeland, een hoog gospel gehalte.
Carolyn Gaines bewijst met dit album dat zij een aanwinst is voor de blues scene.

Liefhebbers van de Chicago blues kunnen haar debuut sowieso blindelings aanschaffen!


Tracklist:
01. Beware Of My Dog
02. I’m Your Cat, Baby
03. Stone Out Your Raggly Mind
04. Catch That Train
05. Hoochie Coochie Woman
06. Done Got Old
07. I Want Your Money, Honey
08. Mr. Dill Pickle
09. Jerry Rice Busy Man
10. Charlie Mae & Chicago
11. Something On Your Mind

Website: Carolyn Gaines