Foto Recensie: Calexico And Iron & Wine - Years To Burn

Calexico And Iron & Wine – Years To Burn
Format: CD – LP – Digital / Label: City Slang Records
Releasedatum: 14 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Het heeft 14 jaar geduurd maar hier is dan toch de tweede samenwerking tussen de Americana/Tex Mex formatie Calexico en het folky Iron And Wine! De vorige samenwerking dateert namelijk al van 2005 toen ze samen de EP ‘In The Reins’ opnamen.
En wat gelijk opvalt is hoe goed het geluid van deze twee acts bij elkaar past. Daarnaast valt de enorm hoge kwaliteit van de nummers op.

Op dit album hoor je Sam Beam (zang, gitaar, Iron And Wine), John Convertino (drums, Calexico), Sebastian Steinberg (bas, o.a. ex-Soul Coughing), Joey Burns (gitaar, Calexico), Paul Niehaus (pedal steelgitaar, Calexico), Rob Burger (piano, accordion, orgel, vibrafoon, o.a. van het Tin Hat Trio) en Jacob Valenzuela (trompet, Calexico).

Het album opent indrukwekkend met het introvert deinende What Heaven’s Left. Een combinatie van countryrock en folk met een constant sluimerend Tex Mex sfeertje. Dit nummer doet terugdenken aan het werk van The Flying Burrito Brothers met Gram Parsons. Door de hemelse meerstemmige zang doet Midnight Sun denken aan Crosby Stills & Nash. Een weldadig zwevend nummer met jankende pedal steel en snijdende gitaar. Father Mountain zit meer in de folky hoek met een loom swingend geluid en wederom die prachtige samenzang. Outside El Paso is het buitenbeentje van het album. Een dreigend free jazz landschap met woest roffelende drums, een krakende bas en de Miles Davis-achtige trompet van Jacob Valenzuela.
Follow The Water zorgt daarna weer voor een rustpunt met een zeer intiem warm geluid. The Bitter Suite duurt ruim acht minuten en is een avontuurlijk nummer dat begint als een Spaanstalig Tex Mex nummer met statige samenzang, gevolgd door pompende Miles Davis-achtige jazzy klanken, Crosby Stlls & Nash achtige zang en introverte folk. In het zacht schuifelende Years To Burn klinkt de schitterende dromerige zang Simon & Garfunkel-achtig.
Het zacht swingende In Your Own Time sluit dit overweldigende album af.

Hopelijk moeten we niet weer 14 jaar wachten op een album van deze samenwerking. Dit zeer indrukwekkende album schreeuwt namelijk om een opvolger!


Tracklist:
01. What Heaven’s Left
02. Midnight Sun
03. Father Mountain
04. Outside El Paso
05. Follow The Water
06. The Bitter Suite (Pájara/Evil Eye/Tennessee Train)
07. Years To Burn
08. In Your Own Time

Website: Calexico


Ook op Blues Magazine ...