Foto Recensie: Caleb Johnson & The Ramblin Saints - Born From Southern Ground

Caleb Johnson & The Ramblin Saints – Born From Southern Ground
Format: CD – Digital / Label: Big Johnson Records
Releasedatum: 14 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

De kans dat de winnaars van het ontstellende aanbod aan tv-talentenjachten een blijvende indruk weten te maken, leek mij altijd vrij miniem. Van de meeste winnaars weet ik niet eens de namen meer. Zo snel verdwenen ze weer uit beeld.
Toch moet ik in dit geval een grote uitzondering maken. En wel voor de winnaar van het dertiende seizoen van American Idol, Caleb Johnson. Een jongeman met een stem waarin de beste elementen uit Rod Stewart, Chris Robinson en Frankie Miller vertegenwoordigd zijn.

Na zijn debuut ‘Testify’ keert hij nu terug als Caleb Johnson & the Ramblin’ Saints (Josh Sawyer (gitaar) en Brennan Dugan (bas). En wel met een album, dat zeer op prijs zal worden gesteld door de fans van The Black Crowes en door de liefhebbers van classic rock.

Caleb en zijn maten worden op het album bijgestaan door een groot aantal studiomuzikanten, die allemaal lekker aan het rocken geslagen zijn.

Meteen in het openingsnummer Holding On valt het prima rauwe stemgeluid van Caleb al op in een soulvol pompende rocker uit het Black Crowes straatje met vlammend gitaarwerk. In het log groovende Solid Ground is een Led Zeppelin geluid aanwezig waarin de soulvolle zang van Caleb prima past.
Het intro van Sugar heeft veel weg van “Are You Gonna Go My Way” van Lenny Kravitz. Het nummer is een heerlijk vet funkend nummer dat aan The Black Crowes doet denken (“Hard To Handle”).
Ook Born And Raised zit duidelijk in de Black Crowes hoek maar veel maakt dat niet uit want dit mid-tempo nummer is er geen spat minder soulvol door! Dat Caleb ook een soulballad aankan bewijst hij in Better Off Alone. Een ballad in een stijl die voorheen door Rod Stewart en/of The Faces gehanteerd werd, dus nergens te gepolijst en met meer dan genoeg soul. Ook Blind is een ballad met warme elektrische piano en spaarzame drums en bas. Caleb kan zo in het rijtje Chris Robinson, Rod Stewart en Frankie Miller geparkeerd worden en heeft ook nog eens het bereik van een Michael Bolton, zonder diens aalgladde kwijlstijl! Soul dus met een hoofdletter S.
Met het mid-tempo Hanging With The Band keert Caleb terug naar het Black Crowes geluid terwijl er ook lichte Bob Seger trekjes in dit nummer aanwezig zijn.

Ik ben zeer onder de indruk van Caleb Johnson & The Ramblin’ Saints. Het bewijs dat er dus ook nog TERECHTE winnaars van tv-talentenjachten bestaan!


Tracklist:
01. Holding On
02. Solid Ground
03. Sugar
04. Born And Raised
05. Better Off Alone
06. Blind
07. Hanging With The Band
08. Ride With The devil
09. It’s Not The End
10. Hanging With The Band (acoustic)

Website: Caleb Johnson


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.