Buddy & Julie Miller – Breakdown On 20th Ave. South
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: New West Records
Releasedatum: 21 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Het heeft tien jaar geduurd maar eindelijk is er dan het derde album van het Americana echtpaar Buddy & Julie Miller. Er zijn redenen waarom dit zo lang geduurd heeft. Allereerst kampte Julie met de nodige gezondheidsproblemen en had Buddy het razend druk doordat hij toerde met o.a. Robert Plant en Alison Krauss.

Buddy & Julie hebben een Americana geluid dat als zeer bijzonder te omschrijven is. Ik vind een vergelijking met het gelegenheidsduo Robert Plant & Alison Krauss hier zeer op zijn plaats. Er is namelijk in beide gevallen sprake van een eigen geluid waarin een mix plaatsvindt van Amerikaanse en Britse folk maar waarin ook sporen van psychedelische folk, country, Indiase muziek en rock te vinden zijn.
En dan is er natuurlijk ook nog het stemgeluid van Julie. Haar stem heeft iets van een kindvrouwtje en van Stevie Nicks. Dit is in eerste instantie even wennen maar, geloof mij, dat went heel snel, vooral als je haar samen hoort zingen met de van een rauw, doorleefd stemgeluid voorziene Buddy.

Het album opent met de zeer sfeervolle Americana van Breakdown On 20th Ave. South. Een broeierig voortstampend nummer met krachtig, rauw twangend gitaarspel. Feast Of The Dead is een hypnotiserende ballad met een sprankelende mandoline en een Indiaas sfeertje. De samenzang is hier betoverend en langzaam word je door dit nummer bedwelmd.
In Everything Is Your Fault is er sprake van een mix van psychedelische folk en Americana. Een ballad met hemels gitaarwerk en dat tere stemgeluid van Julie. Het trage Unused Heart heeft door het donkere gitaargeluid een Twin Peaks-achtig sfeertje.
In het breekbare Till The Stardust Comes Apart zit een schoonheid, die te vergelijken is met “The Sound Of Silence” van Simon & Garfunkel. Er wordt ook krachtig gerockt en wel in Underneath The Sky, dat een rauw geluid heeft a la Crazy Horse. Julie klinkt in dit nummer zowaar af en toe als Patti Smith terwijl Buddy zich waagt aan uitwaaierend gitaarspel dat aan The Edge van U2 doet denlen. Het zwevende mystieke Spittin’ On Fire komt in de buurt van het geluid van “onze” Common Linnets. In de breekbare folkballad Secret neemt Buddy de leadzang voor zijn rekening. Je komt Britse en Ierse folkinvloeden tegen in het voortmarcherende War Child.
Na Thoughts At 2am, dat aan Dylan’s “The Times They Are-A Changin’” doet denken, sluiten Buddy en Julie het album zeer intiem af met Storm Of Kisses.

Dit derde album van Buddy & Julie Miller is het lange wachten meer dan waard!!! Ik zou Ilse DeLange willen aanraden om dit duo voor Tuckerville 2020 te boeken.


Tracklist:
01. Breakdown On 20th Ave. South
02. Feast Of The Dead
03. Everything Is Your Fault
04. Unused Heart
05. I’m Gonna Make You Love Me
06. Till The Stardust Comes Apart
07. Underneath The Sky
08. Spittin’ On Fire
09. Secret
10. War Child
11. Thoughts At 2am
12. Storm Of Kisses

Website: Buddy Miller


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.