Buddy Guy - Living Proof (CD)

Buddy Guy – Living Proof

Formaat : CD
Label : Silvertone Records
Release : Oktober 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst : Frank van Engelen

Vele jaren is hij er al, en staat bekend als een gevestigde orde in het blues firmament. Buddy Guy, geboren in Lettsworth-Louisiana -1936, die in de jaren zijn bandjes in baton Rouge formeerde, en vandaar uit naar Chicago vertrok. Zijn grote inspiratiebron was Muddy Waters, en qua spel heeft hij invloeden van Clapton, Stevie Ray en Jimi Hendrix (of liever gezegd andersom: zij hebben invloeden van Buddy!).
In 1957 maakt hij in Chicago deel uit van de vroeger Chicago blues, en heeft menig album gemaakt toen, en doet dat eigenlijk nog steeds kan ik U zeggen. natuurlijk een boel oud gedienden zijn er niet meer, en Buddy is dus ook een van de laatste der Mohnikanen denk ik. 2005 bezorgt hem een plaats in de Hall Of fame.

Buddy Guy is niet zomaar een blues gitarist, want speelt ook veel Rock invloeden en mengt dat tot zijn eigen sound, zonder de essentie van de Blues muziek te verliezen. Verbazend knap, als je bedenkt dat de man inmiddels 74 jaar oud is.
Elke keer verrast Buddy Guy ons met vernieuwende elementen in de muziek, en staat bekend bij het publiek en collega’s als een hele grote act, die vooral Live niet te evenaren is, de expressie en variatie van Buddy zijn live ongekend, met daarbij een vreselijk goede band.

Het nieuwe album laat een Buddy zien, die terug gaat in de tijd, en zijn inspiratiebrtronnen eert, en vooral eens even terug naar zichzelf gaat, en hoe hij zover is gekomen. Het album is naar mijn idee erg persoonlijk, en dat klinkt in alle nummers door kan ik je zeggen.
De sound is rauw, grillig, maar heel erg eerlijk, in wie Buddy Guy is. Op dit album Living Proof, de titel had naar mijn idee niet beter kunnen zijn, bewijst hij zijn altijd bestreden gelijk.

Het album opent heel erg sterk meteen al met de track 74 Years Young. het nummer begint als een soortement van Mississippi blues, die over gaat in een dreigende blues rocker van heel hoog formaat. de tekst says it all, en dus statements op en top., en zijn gitaar spel is weergaloos gewoon. Als je deze track achter je kiezen hebt, weet je wat dit album gaat brengen,,n.l. veel expressief geluid in zang, en gitaar licks.
Dan Thank Me Someday, een weergaloos blues nummer met een Hendrix Voodoo Child feel erin, waarin hij zijn vroeger tijd etaleert, wat betreft oefenen op de gitaar , en het ongenoegen wat het gaf bij andere mensen, Gelijk kreeg hij wel dus, want kijk ,maar hij is dus gewoon errrg goed.
Dan On The Road, een Funky Rock getint blues nummer, met heerlijke blazers er in , en weer die felle gitaar loopjes. het swingt als een trein.

Vervolgens krijgen we een bijzonder duet met The King Of The Blues, juist B.B. King dus , wat vooral erg goed uit pakt mag ik zeggen. Mooie ballade is dit.
De volgende track is een slow blues van zeer hoog kaliber en noemt zich Key Don’t Fit, wat net zo gemakkelijk Red House had kunnen zijn qua tekst een beetje.
dan de titel song een Rocking Blues ala Stevie dus, en hoe vooral.
Carlos Santana meld zich in het volgende stuk getiteld Where The Blues Begins. Dit is een nummer wat Latin, Jazzy stuff laat horen, met een mooie melodie lijn in de vocals vooral ook. het nummer luistert heerlijk weg, en is eigenlijk ook een beetje een rust puntje in het album, hoewel de solo’s je wel om de oren vliegen hoor.

Dan volgt er een Rock achtig nummer en vervolgen een uitstekende ballade die het midden houd tussen de Soul en ook de Gospel wat mij betreft, met pracht samenzang.
dan Chicago Blues op en top In Let The Door Knob Hit Ya, fantastisch gewoon, en absoluut een van de highlights.

Het nummer Guess What is weer een droom van een Slow blues met zo een heerlijk Hammond er in en een Buddy die werkelijk flink tekeer gaat op de snaren . Afsluiter instrumental Spanky laat de funky en Rockin´g Groove nog even horen. om er vervolgens en soortement van feestje van te maken.
Conclusie, BB en Carlos mogen dan mee doen op dit album, maar het is vooral Buddy Guy zelf die je helemaal gek maakt, heel erg goed gewoon, en misschien wel een van de beste albums van dit jaar. Kopen dus, wat een kanjer is dit.

Tracks

1. 74 Years Young
2. Thank Me Someday
3. On The Road
4. Stay Around A Little Longer (Featuring B.B. King)
5. Key Don’t Fit
6. Living Proof
7. Where The Blues Begins (Featuring Carlos Santana)
8. Too Soon
9. Everybody’s Got To Go
10. Let The Door Knob Hit Ya
11. Guess What
12. Skanky

Website : www.buddyguy.net