buddy guy - born to play guitar

Buddy Guy – Born To Play Guitar
Format: CD / Label: Silverstone/ RCA Records.
Release: 31 juli 2015

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

Holy Shit! Wat een fantastische CD heeft de inmiddels 79 jarige grootmeester Buddy Guy afgeleverd. Hij blijft zich nog steeds ontwikkelen en daar kunnen de huidige blues(rock) bands, die vaak niet afwijken van de platgetreden bluespaden een voorbeeld aan nemen. Het is wellicht een van beste platen van Buddy Guy in zijn meer dan indrukwekkende oeuvre, en zeker de beste blues(rock) plaat van 2015 tot nu toe.

De CD begint met het meer dan toepasselijke Born To Play Guitar. Blues zoals het gespeeld moet worden, ingehouden en met van die heerlijke gitaarlicks van Buddy Guy op zijn Fender Stratocaster uit 1957, meteen gevolgd door de onweerstaanbare rockende bluessong Wear You Out met Billy Gibbons van ZZ Top als gast. Er spelen meer gasten mee op deze plaat zoals Kim Wilson van van the Fabulous Thunderbirds die het mondharmonicawerk op Too Late en Kiss Me Quick voor zijn rekening neemt. Joss Stone zingt mee op (Baby) You Got What It Takes, een mooi duet waarop ook opvalt dat de stem van Buddy Guy nauwelijks aan slijtage onderhevig is. Een glansrol is ook weggelegd voor Van Morrison, die met Buddy Guy een ontroerende ode brengt aan B.B. King in het nummer Flesh & Bone. Buddy Guy sluit de plaat af met het nummer Come Back Muddy over een andere overleden vriend en blueslegende Muddy Waters.

Hoogtepunten van deze CD zijn Wear You Out, Whiskey, Beer & Wine, met ook mooi gitaarwerk van Doyle Bramhall II, Crying Out Of One Eye, met een gave bijdrage van de Muscle Shoals Horns – en wat is de stem van Buddy Guy nog geweldig goed! – het zeer eigentijds klinkende Crazy World en Smarter Than I Was alsmede de odes aan B.B. King en Muddy Waters. Maar eigenlijk is deze één uur (!) durende en zeer gevarieerde CD één groot hoogtepunt. Niet alleen omdat de muziek waanzinnig goed is, maar ook omdat hij zeer innovatief is en daardoor van het begin tot het einde blijft boeien en met name op de laatste twee nummers ontroert.

Juist de huidige (jongere) blues(rock) bands zouden eens goed naar deze CD moeten luisteren. Blues(rock) hoeft echt niet méér van hetzelfde te zijn. Er valt genoeg te innoveren, zoals op deze CD te horen is. Eerder dit jaar recenseerde ik de EP ‘Your Good Fortune’ van 75 jarige Mavis Staples die ook net zoals Buddy Guy niet risicoloos voortborduurt op haar imposante werk. Innovatie in dit soort muziek komt vreemd genoeg met name van de oudere garde.

De meeste nummers op de CD zijn (mede) geschreven door Tom Hambridge, die ook drumt op deze CD en tekende voor de gave productie. Kortom: Een magistraal meesterwerk dat in geen enkele verzameling mag ontbreken.

Tracklist

01 Born To Play Guitar
02 Wear You Out
03 Back Up Mama
04 Too Late
05 Whiskey, Beer & Wine
06 Kiss Me Quick
07 Crying Out Of One Eye
08 (Baby) You Got What It Takes
09 Turn Me Wild
10 Crazy World
11 Smarter Than I Was
12 Thick Like Mississippi Mud
13 Flesh & Bone (Dedicated to B.B. King)
14 Come Back Muddy

Website: http://www.buddyguy.net/


Ook op Blues Magazine ...