Budda Power Blues & Maria João  – The Blues Experience
Format: CD / Label: Moby Dick Records
Releasedatum: 20 maart 2017

Tekst: Jos Verhagen

De Portugese zangeres Maria João  , geboren en getogen in Lissabon is een bekende in de jazz scene, staat bekend om haar improvisaties en haar scatten. Met haar vaste muzikale partner de pianist Mario Laginha trad ze meermaals op tijdens North Sea jazz.

Budda Power Blues wordt gezien als het beste wat Portugal op blues gebied voort brengt, de gebroeders Gueddes zijn ook niet vies van wat improvisaties in hun oudere werk brachten zij bewerkingen van bekende blues song vol improvisaties en uitmondend in lange jamsessies.
In Europa zijn zij bekend geworden als de begeleidingsband van Shirley King de dochter van BB King.

Tot zover wat je op hun websites kunt vinden, als je als recensent een totaal onbekende artiest krijgt voorgeschoteld dan ga je zoeken en dat begint bij mij vaak op Youtube. Bij Maria Joao haakte ik al vroeg af, dat jazzy-geïmproviseer dat is niets voor mij. Dan maar Budda Power Blues en dat klinkt al veel beter, daar kom je een live opgenomen sessie tegen van Moby Dick Records uit 2015, dat is lekkere goed klinkende blues rock.  Maria en Buddah kom je ook samen tegen, zo zijn er live opnames van het Lissabon Blues Fest uit 2014 en dat klinkt goed, dus het kan dat Jazz en blues goed samen gaan.

Met bepaalde verwachtingen zet je de cd op die zij samen geproduceerd hebben en dan is dat toch andere koek. Je luistert zo’n cd af, speel hem nog eens en nog eens je neemt hem eens mee in de auto om een oordeel te vormen.

De cd opent met Troubled Mind een lekker vlot duet tussen Budda en Maria. I Feel So Blessed een mooi ingetogen lied over zaken die je lief hebt en waardeert en waar Maria haar stem zich op zijn best laat horen fragiel en toch lenig. Op I Lost A Friend en Ain’t No Place Like Home, kan ze het niet laten om te scatten en dat doet afbreuk aan vooral  Ain’t No Place Like Home wat een leuk gevarieerd nummer is door de meerstemmige zang van de heren.
Bij Happy Birthday Blues en By Your Side gaat het tempo wat omhoog twee lekker blues songs, bij de na volgende slow blues Roger krijgt Budda de ruimte voor een lekker solo. Hole In My Soul  een van de beste liedjes en Happy Days Are Gone liedjes vol hartzeer en misère ingetogen en passievol gezongen.

Bij deze cd krijg ik het gevoel dat Budda Guedes met zijn power blues zich ondergeschikt maakt aan Maria João  en waar haar jazz erg improviseren is, laat ze haar stem hier op een prettige wijze horen.

Tracklist:
01. Troubled Mind
02. I Feel So Blessed
03. I Lost A Friend
04. Ain’t No Place Like Home
05. Happy Birthday Blues
06. By Your Side
07. Roger
08. Excited & Confused
09. Hole In My Soul
10. Happy Days Are Gone

Website: Budda Power Blues
Maria João