Foto Recensie: Bryan Lee – Sanctuary

Bryan Lee – Sanctuary
Format: CD / Label: Ear Relevant Records
Releasedatum: 1 september 2018

 Tekst: Martin van der Velde

De Braille Blues Daddy, zoals we Bryan Lee ook wel kennen komt op 16 maart 1943 te Two Rivers, Wisconsin ter wereld. Op zijn achtste verliest hij het zicht uit zijn ogen maar dat is nooit een belemmering geweest voor zijn ontwikkeling als bluesmuzikant. Begin jaren vijftig is hij aan de radio gekluisterd wanneer WLAC, Nashville muziek zender ’s avonds laat hun rock ’n roll en blues uur uitzenden en wordt gegrepen door de muziek van onder andere Elmore James en T-Bone Walker.
Vanaf zijn vijftiende is Bryan dan zover dat hij begint op te treden en weet eind jaren vijftig met zijn band The Glaciers, waarmee hij nummers van Elvis Presley, Chuck Berry en Little Richard in het voorprogramma voor Bill Haley & The Comets vertolkt zijn naam definitief te vestigen. Begin jaren zestig komt hij in aanraking met de muziek van Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Hubert Sumlin en Freddie King en schakelt Bryan Lee over naar Chicago Blues georiënteerd repertoire.
Het lukt hem zelfs om in de tachtiger jaren als voorprogramma van zijn held Muddy Waters te mogen fungeren en wanneer Muddy hem laat weten “Bryan, stay with this, one day you will be a living legend”, weet hij dat hij op de goede weg is. Ondertussen heeft Bryan zich definitief in New Orleans gevestigd, de stad waarop hij eind jaren zeventig verliefd werd en waar hij zich thuis voelt. Hij vindt in de Old Absinthe House in de French Quarter voor ruim veertien jaar een vast podium, waar hij vijf dagen in de week kan optreden. Van Quint Davis, producer van het New Orleans Jazz and Heritage Festival, waarop Bryan zesentwintig jaar zijn opwachting maakt krijgt hij de bijnaam ‘New Orleans Blues Institution’.
Ondertussen is hij ruim dertien albums verder, werd genomineerd voor een Grammy Award voor zijn bijdrage aan het ‘Live! In Chicago’ album van Kenny Wayne Sheperd and Friends en won in 2010 een BMA award voor Best Rock Blues Album.

Nu ligt daar ‘Sanctuary’, een album waaraan zeven jaar geleden de basis is gelegd. De nacht voor een festival optreden dat in een kerk in het Noorse Spitbergen zal plaatsvinden, hoort Bryan Lee een compleet muzikaal arrangement voor een gebed in zijn droom. De volgende dag staat het al op de setlijst en tevens besluit Bryan de song meteen in Noorwegen in de studio vast te leggen.
Een ontmoeting met producer Steve Hamilton, die spontaan zijn studio en vakkennis beschikbaar stelt maakt het mogelijk dit project verder vorm te geven. Bryan Lee voelt de intense behoefte om zijn geloof en dankbaarheid voor zijn talent en zijn carrière verder uit te dragen, “The Good Lord gave me this gift and I want to share it with you”.
En dat doet hij vanaf de eerste noot Fight For The Light dat gedrenkt is in een funky groovy sound, die zo verbonden is met de Crescent City en die Bryan Lee op het lijf geschreven is. Maar of het nu shuffles (The Gift, I Ain’t Gonna Stop en Jesus Is My Lord And Savior), funky grooves (Jesus Gave Me The Blues en Don’t Take My Blindness For A Weaknes) of slow songs (Mr. Big en Only If You Praise The Lord) zijn, de muziek staat altijd als een huis zoals we gewoon zijn van deze zeer ervaren bluesmuzikant.
Maar op ‘Sanctuary’ is de muziek eigenlijk ondergeschikt aan de religieuze boodschap die Bryan Lee wil uitdragen, het is alleen maar bedoeld om zijn boodschap extra kracht mee te geven. Het is zijn diep gewortelde geloof in God dat hij met zijn luisteraars wil delen en zijn dankbaarheid voor het talent dat God hem heeft gegeven en dat hij zal blijven vertolken totdat Jezus hem laat weten dat het goed is.
Bryan Lee vertolkt zijn boodschap met het grootste gemak, met heel veel rust, passie, overtuiging en expressie in zijn stem. Het doet mij soms (Sanctuary, met machtig mooi akoestisch slidewerk en Hammond ondersteuning) denken aan het schitterende album ‘Don’t Give Up On Me’ van Solomon Burke. De laatste twee tracks (The Lord’s Prayer en Jesus Is My Lord And Savior) zijn zeven jaar geleden met een aantal Noorse begeleiders opgenomen in de Red Light Studio in Oslo en vormen de basis van het ontstaan van dit Heiligdom.

Ik ben al jaren fan van deze begenadigde bluesmuzikant, maar een volledig gospelalbum is toch wel even van een andere orde. Muzikaal zit het ijzersterk in elkaar, het is de vraag is of dit genre de weg naar de liefhebber van de ‘Devil’s Music’ weet te vinden.


Tracks:
01. Fight For The Light
02. The Gift
03. Jesus Gave Me The Blues
04. U-Haul
05. Sanctuary
06. Mr.Big
07. Only If You Praise The Lord
08. Don’t Take My Blindness For A Weakness
09. I Ain’t Gonna Stop
10. The Lord’s Prayer
11. Jesus Is My Lord And Savior

Album Line-up:
Bryan Lee: vocals, guitar
Deidre Fellner: b-vocalss
Marc Spagone: guitar
Jack Berry – David Kasik: bass
Matt Liban: drums
Jimmy Voegeli: keyboards
Steve Hamilton: percussion
Greg Koch: dobro

Website: Bryan Lee


Ook op Blues Magazine ...