bruce-springsteen-chapter-and-verse

Bruce Springsteen  – Chapter And Verse
Format: CD – 2LP – Download / Label: Columbia Records

Releasedatum: 23 september 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Het zal de muziekliefhebber niet zijn ontgaan dat vorige maand de autobiografie van Bruce Springsteen is verschenen. Het idee voor een autobiografie ontstond in 2009 na een optreden van Springsteen met de E Street Band tijdens de Amerikaanse Super Bowl. In Born To Run schrijft Springsteen openhartig over zijn jeugd in New Jersey en zijn grote wens om muzikant te worden.

Tegelijkertijd verscheen het album ‘Chapter And Verse’, een compilatiealbum met achttien tracks. Van die achttien songs zijn er vijf nooit eerder uitgebracht, zoals de twee nummers van The Castiles, het eerste bandje van Springsteen. The Castiles bestonden naast zanger-gitarist-mondharmonicaspeler Bruce Springsteen uit gitarist-zanger George Theiss, bassist Curt Fluhr, drummer Vinnie Manneillo en zanger Paul Popkin. Baby I is het eerste door Springsteen geschreven nummer uit mei 1966. Een zeer kort garagerock nummer van nog geen twee minuten. Willie Dixon’s You Can’t Judge A Book By The Cover uit september 1967 is ook een lekker rammelde bluesrocker in de stijl van The Pretty Things. Na The Castiles speelt Springsteen van 1969 tot 1971 in Steel Mill. Deze band bestond naast zanger-gitarist Bruce Springsteen uit drummer Vini Lopez, bassist Vinnie Roslin en organist-pianist Danny Frederici, later een prominent lid van The E Street Band. Van Steel Mill is He’s Guilty (The Judge Song) uit februari 1970 te horen. De invloed van Frederici is meteen te horen in vette orgelklanken naast de felle gitaar van Springsteen. In The Ballad Of Jesse James van The Bruce Springsteen Band uit 1972 zijn de contouren van de latere sound van Bruce Springsteen al duidelijk te horen. Niet zo gek ook want naast Springsteen bestond The Bruce Springsteen Band uit twee leden van de latere E Street Band, gitarist Steve Van Zandt en bassist Gary Tallent. Vini Lopez was de drummer en David Sancious de pianist. Het vijde nooit eerder op plaat verschenen nummer is Henry Boy uit 1972, een akoestische countryblues van Bruce Springsteen. Uit 1972 stamt ook het akoestische Growin’ Up. Deze demoversie verscheen in 1998 op het album Tracks. Later kwam het nummer terecht op Greetings From Asbury Park, N.J. het eerste album van Bruce Springsteen uit 1973.

De overige nummers op ‘Chapter And Verse’ zijn afkomstig van albums van Springsteen uit de periode 1973 tot 2012. Van ‘The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle’ de prachtige ballad 4Th Of July, Asbury Park (Sandy), dat later nog een enorme hit werd van The Hollies. Van het doorbraakalbum Born To Run’ uit 1975 is het titelnumer opgenomen, waarin de E Street Band in volle glorie is te horen met de scheurende saxofoon van Clarence Clemons, pianist Roy Bittan en de beukende drums van Ernest ‘Boom’ Carter. Van ‘Darkness Of The Edge Of Town’ uit 1978, Badlands en van het dubbelalbum ‘The River’ uit 1980 het titelnummer, een van de mooiste ballads van Bruce Springsteen.

My Father’s House is van Springsteen’s soloalbum ‘Nebraska’ uit 1982. En mooi ingetogen akoestisch nummer.  De drums van Max Weinberg kondigen de grote hit Born In The USA aan, van het meest succesvolle album van Bruce Springsteen tot nu toe. Van ‘Tunnel Of Love’ uit 1987, met voor het eerst  gitarist Nils Lofgren in de gelederen, de typische 80-er jaren rocker Brilliant Disguise. In 1992 verschijnt ‘Lucky Town’, het tiende album van Springsteen, waarop hij m.u.v. de drums, alle instrumenten zelf bespeelt. Van dit album is de rocker Living Proof opgenomen met de beukende drums van Gary Mallaber. De rust keert terug in de mooie ballad The Ghost Of Tom Joad van het gelijknamige album uit 1995. In The Rising uit 2002, van het eerste album dat Bruce Springsteen sinds 18 jaar met The E Street Band opnam, bezingt Springsteen de reflecties na de aanslagen van 11 september 2001. Van het album ‘Devils & Dust’  uit 2005 is Long ‘Time Comin’ opgenomen en van 2012 Wrecking Ball, het nummer waarop ook nog de in 2011 overleden saxofonist Clarence Clemons is te horen.

Conclusie:
Een mooi verzamelalbum van The Boss.

Tracks:
01. Baby I (The Castiles) (Previously Unreleased)
02. You Can’t Judge A Book By The Cover (The Castiles)
03. He’s Guilty (The Judge Song) (Steel Mill) (Previously Unreleased)
04. The Ballad Of Jesse James (The Bruce Springsteen Band) (Previously Unreleased)
05. Henry Boy (Previously Unreleased)
06. Growin’Up
07. 4Th Of July, Ashbury Park (Sandy)
08. Born To Run
09. Badlands
10. The River
11. My Father’s House
12. Born In The U.S.A.
13. Brilliant Disguise
14. Living Proof
15. The Ghost Of Tom Joad
16. The Rising
17. Long Time Comin’
18. Wrecking Ball

Website: Bruce Springsteen

 


Ook op Blues Magazine ...