Foto Recensie: Bruce Cockburn - Crowing Ignites

Bruce Cockburn – Crowing Ignites
Format: CD – LP – Digital / Label: True North Records
Releasedatum: 20 September 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Een songwriter zonder woorden. Het verhaal dat enkel vertelt wordt door muzieknoten. De gitaar als woordeloze stem. Een korte omschrijving van dit nieuwe werk van Bruce Cockburn. ‘Crowing Ignites’ is zijn vijfentwintigste studioalbum.

Waar Cockburn zich als artiest zich vroeger een geëngageerde songwriter toonde, koos hij nu om volledig instrumentaal te werken. Onderstaande video is een (lang) interview waar ook besproken wordt waarom hij deze keuze heeft gemaakt.


De afwezigheid van tekst is eigenlijk een groot voordeel. De aandacht van de luisteraar licht volledig op de wonderschone melodieën. Als kleine soundscape bouwwerken staan deze muziekstukken als tempels en kathedralen. Sacrale weidse schoonheid die her en der prachtig schuurt met bluesy gitaar erupties. Dit is geen zachte new age of ambient voor ontspanning of achtergrondmuziek maar ‘gewoon’ pure bluesmuziek.

The Mt. Lefroy Waltz kent dan bijvoorbeeld een wat jazzy karakter. De vele bochten die gitaar en trompet om elkaar heen draaien een spannend duet. De driekwart ritmiek een stevige fundatie die licht hypnotiseert. Er ontstaat een gortdroog klankbeeld alsof de luisteraar zich in een woestijn bevind, ingeklemd tussen de elementen. Overgeleverd aan krachten buiten zijn invloed moet hij accepteren dat hij als een zandkorrel is in het wiel des tijds. Er lijkt plots meer tussen hemel en aarde. Het landschap is immers zo veel ouder dan de mens.
Afsluiter Bells Of Gethsemane vervolgt het spirituele karakter dat dit album heeft. Al is er nu geen sprake van verstilling of devotie. Het samenspel van bellen en gitaar dreigend en onheilspellend. Een triest samenspel over de Bijbelse gebeurtenissen in de olijfgaard. Het vleugje hoop dat verdrukt wordt door het onafwendbare eindpunt. De opoffering voor al onze zonden.

Het gebruik van tekst had alleen maar afbreuk gedaan op deze grootste stukken. Om woorden te verbinden aan het uitgedrukte gevoel was vrijwel onmogelijk geweest. Dit had alleen maar afbreuk gedaan aan de schoonheid en verdriet die de gitaar voorbrengt. De muzikale versie van ‘spreken is zilver, zwijgen is goed’.


Tracklist:
01. Bardo Rush
02. Easter
03. April In Memphis
04. Blind Willie
05. Seven Daggers
06. The Mt. Lefroy Waltz
07. Sweetness And Light
08. Angels In The Half Light
09. The Groan
10. Pibroch The Wind In The Valley
11. Bells Of Gethsemane

Website: Bruce Cockburn

 


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.