Brother Yusef, The Fattback Bluesman – Jook Joint Jam
Format: CD – Digital / Label: Fattback Unlimited Records
Releasedatum: 22 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Hoe knap is het als je als one-man band in staat bent om de luisteraar te doen vergeten, dat je een album helemaal alleen hebt opgenomen en waarbij de luisteraar meent met het geluid van een band te maken te hebben.

Brother Yusef krijgt dit dus voor elkaar. Yusef Hopkins-Olaitan uit Bakersfield doet dit met een instrumentarium dat slechts bestaat uit een zogenaamde foot stamp, een enkel-tamboerijn, wat percussie en wat handgeklap. En uiteraard zijn ziedende slidegitaar!

Hij krijgt het in het openingsnummer van zijn nieuwste album, I’m A Bluesman, al direct voor elkaar om als een lome funky bluesband te klinken. Hierbij helpt het natuurlijk veel dat hij over een soepel zwiepende en swingende gitaartechniek beschikt en een uitzonderlijk goede soulstem. In deze schitterende en opzwepende opener zorgen de footstamp en enkeltamboerijn voor een onweerstaanbare groove.
In de lui pompende bluesshuffle Hoodoo Woman Blues speelt het bijtende en ziedende slidegitaar werk de hoofdrol. De tijden van de opwindend rauwe countryblues herleven weer helemaal in dit nummer. Brother’s gitaarspel heeft in het instrumentale Bad Juju een fris sprankelend geluid waarin Brother zwiepende en priemende accenten legt. Hey There Blues heeft qua sfeer iets weg van “Spoonful”. Een bonkende shuffle waarin Brother’s slide weer alle kanten op knalt.
Na de luie funky blues Free Your Mind met zijn staccato gitaarriffs en snijdende slide volgt de sfeervolle slowblues The Healers Blues. In deze instrumental laat Brother zich van zijn intieme warme kant horen.
De elektrische gitaar wordt erbij gepakt voor Power Of The Blues. In dit Howlin’ Wolf-achtige nummer zwiept de elektrische gitaar al even hard en ongepolijst als de akoestische slide. Die akoestische slide steelt ongepolijst vlammend de show in het stug doorpompende, instrumentale Organic Gravey. Jook Joint Jam is een zeer lui voortslepende countryblues met wederom de slide die behoorlijk hard knalt en zwiept.
The After Party Jam sluit het album af. Een instrumental, die gevuld wordt door Brother’s zinderende alidegitaar.

Brother Yusef levert een indrukwekkend album af vol met opzwepende countryblues!


Tracklist:
01. I’m A Bluesman
02. Hoodoo Woman Blues
03. Bad Juju
04. Hey There Blues
05. Free Your Mind
06. The Healers Blues
07. Power Of The Blues
08. Organic Gravey
09. Jook Joint Jam
10. The After Party Jam

Website: Brother Yusef


Ook op Blues Magazine ...