Foto Recensie: Brian May + Kerry Ellis – Golden Days

Brian May + Kerry Ellis – Golden Days
Format: CD / Label: Sony Music
Releasedatum: 7 april 2017

Tekst: Jos Verhagen

Mijn voorliefde voor livemuziek is geboren tijdens een optreden van Queen in 1976, als 12-jarig jongetje vonden mijn ouders het goed dat ik met mijn nicht Juliette naar de Groenoordhal in Leiden mocht om Queen live te zien. Door die onvergetelijke ervaring is mijn liefde voor live optredens ontstaan en heb ik een zwak voor Queen en alles wat daarbij hoort.

Brian May zal voor velen geen onbekende zijn, immers als gitarist van Queen geniet hij volop bekendheid. Kerry Ellis behoeft daaren tegen voor velen een nadere introductie. In Engeland is zij een van de leading ladies van de musical. In vele grote producties op het Londense West End speelde zij een hoofdrol, ik noem My Fair Lady, Les Misérables, Miss Saigon, Chess, Cats. Ook in de Queen musical  ‘We Will Rock You’ had ze een rol en daar is de samenwerking met Brian May ontstaan. Hij produceerde haar eerste solo album, nam een akoestisch live album met haar op en bekende later , enthousiast geworden door haar stem, ooit een album met haar te willen maken.

Dit album ligt hier voor me. Hoort dit album in een online blues magazine thuis; nou met blues heeft dit album niets te maken. Is het daarmee een slecht album dat dan ook weer niet, laat ik het niet oneerbiedig bedoelen maar het is eerder mainstream, een Sky Radio/Radio 2 album.

Ontegenzeggelijk, met de productie, de sound daar is niets mis mee. Kerry Ellis heeft een prettige stem waaraan je duidelijk kunt horen dat ze uit de musicalscene stamt, theatraal met grote uithalen. Brian May komt als gitarist sporadisch om de hoek kijken, maakt zich ondergeschikt aan haar stem.

Het album begint met een drietal songs, de evergreen Love In A Rainbow, de lekkere rocker Roll With You en de titeltrack Golden Days. In deze nummers brengt Kerry Ellis haar vocale capaciteiten goed voor het voetlicht. Soms herinnerend aan Barbra Streisand laat zij horen veel in huis te hebben, een niveau dat ze op deze gehele cd doortrekt. Brian May laat in deze eerste nummers naast zijn gitaarwerk ook horen meerdere snaarinstrumenten te beheersen ( Sitar, Gayageum).

In de Gary Moore klassieker Parisienne Walkways laat hij zijn Red special gitaar pas echt goed spreken. Zeker ook in Born Free en I Who Have Nothing komt hij lekker door op zijn gitaar. Ook Ellis laat zich hier niet onbetuigd,  haar stem past perfect .Dit I Who Have Nothing is een hoogtepunt op deze cd, alles gooit het tweetal in de strijd, geholpen door Irene Fornaciari (dochter van Zucchero!) als tweede stem.

Brian May en Kerry Ellis brengen op deze cd een mengeling van eigen nummers, songs geschreven door Brian en bekende en onbekendere covers. Van het heel ingetogen, Amazing Grace, tot het theatrale Born Free, en het poppy The Kissing Me Song.

Zoals gezegd geen bluesalbum, maar wel een plaat waar het spelplezier en de passie om goede muziek te maken van afstraalt.

Tracklist:
01: Love In A Rainbow
02: Roll With You
03: Golden Days
04: It’s Gonna Be All Right (The Panic Attack Song)
05: Amazing Grace
06: One Voice
07: If I Loved You
08: Born Free
09: Parisienne Walkways
10: I Who Have Nothing
11: The Kissing Me Song
12: Story Of A Heart
13: Can’t Help Falling In Love

Website:
Brian May
Kerry Ellis


Ook op Blues Magazine ...