Brandi And The Alexanders – How Do You Like It?
Format: CD – Digital / Label: Red Parlor Records
Releasedatum: 4 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

Nooit in mijn stoutste dromen had ik durven denken, dat ik ooit een bluesy soulversie van de Black Sabbath klassieker Paranoid zou tegenkomen. En de band Brandi And The Alexanders uit Brooklyn is verantwoordelijk voor deze zeer onwaarschijnlijke, maar wel geslaagde cover.
De band heeft zangeres Brandi Thompson in haar gelederen. Een zangeres, die al jaren in achtergrondkoortjes voor o.a. Nick Waterhouse en Aloe Blac zong en die het nu tijd vond om zelf eens muziek te gaan maken. Samen met haar Alexanders, Nick Fokas (gitaar), Eric Wondell (bas), Ethan Simons (keyboards) en Eric Gottlieb (drums).
Hun album staat vol met soulnummers, vaak van het funky soort, waarin ook bij vlagen de blues is terug te horen.

Ze beginnen het album met de lekker sompige en funky soul van How Do You Like It. Brandi’s zang doet aan die van Joss Stone denken. Soulvol, vol emotie. Daarna volgt de luchtige swingende soul van Higher met een opgewekt, licht funky geluid met een tegen het Motown geluid aanhangend ritme. In het lome funky I’m In Love zijn een stuwende broeierige elektrische piano en bluesy gitaar de smaakmakers, naast de emotionele bluesy zang van Brandi. Het nummer doet in de verte wat denken aan de 70’s producties van Norman Whitfield. Jealousy is een heerlijk warm voortschuifelende jazzy soulballad met Brandi’s zwoele stem, een warm orgel en bluesy gitaarwerk. Dan volgt de cover van Paranoid. Het nummer is vrijwel onherkenbaar als lui bluesy soulnummer met priemende gitaar en gekwelde zang van Brandi.
Het stuwende en funky Running Around heeft wat overeenkomsten met het nummer “Spooky” van the Classics IV. In de zwoele jazzy ballad Love Songs laat Brandi blijken dat zij een wat verbitterde kijk op de liefde heeft blijkens een tekst als “I’m so sick of those goddamn love songs”. De felle uptempo soulrocker Drama Queen heeft een Betty Davis-achtige vurigheid met stuwend orgelwerk en een gemene gitaarsolo. Het warme mid tempo Pulling Me Down heeft een geluid a la Bill Withers, in wiens muziek ook altijd al een funky ondertoon zat.
Lucky opent met heerlijk funky gitaarlicks en funkt daarna verder op een vette Sly & The Family Stone manier. In het luie Shapeshifter zitten flink wat verwijzingen naar het oude, en dus beste, werk van The Staple Singers en Gladys Knight & The Pips.
Het album wordt indrukwekkend afgesloten met de gevoelige soulballad Bad Love, die zeer breekbaar klinkt.

Als je van een zangeres als Joss Stone houdt, of gewoon van prima soulmuziek, mag je dit album absoluut niet aan je neus voorbij laten gaan.


Tracklist:
01. How Do You Like It
02. Higher
03. I’m In Love
04. Jealousy
05. Paranoid
06. Running Around
07. Love Songs
08. Drama Queen
09. Pulling Me Down
10. Lucky
11. Shapeshifter
12. Bad Love

Website: Brandi And The Alexanders