Foto Recensie: Braindogs - Real Live Brains

Braindogs – Real Live Brains
Format: CD / Label: XLNT Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Je kan met recht zeggen dat Braindogs een Europese band is want de leden van de band komen uit Nederland, Engeland, Oostenrijk en Hongarije. En het is een gelegenheidsband. De gelegenheid is de 70ste verjaardag van Tom Waits en daarvoor kwamen Ian Siegal (zang, gitaar), Ripoff Raskolnikov (zang, gitaar), Mischa den Haring (gitaar, zang, bekend van T-99), Livius Varga (percussie), Frenk (zang, drums, keyboards), Szabolcs Nagy (piano) en Laca Varga (Bas) bij elkaar met de bedoeling om Waits muzikaal te eren.

En getuige dit in Boedapest live opgenomen album is dat een uitstekend eerbetoon geworden. Uiteraard staat het album vol met Waits composities maar deze worden niet zo maar klakkeloos nagespeeld want er wordt in de meeste gevallen ook een eigen draai aan gegeven. De nummers van Waits lijken mij sowieso niet zo geschikt om klakkeloos na te spelen!

Uiteraard opent het album met potten en pannen percussie in Goin’ Out West. Een dreigend dreunende cover met behoorlijk bluesy gitaarriffs en de zang van Ian Siegal, die akelig veel op de meester lijkt maar af en toe ook snerend als Captain Beefheart klinkt. Shore Leave klinkt bluesy en donker met jazzy piano en een ratelende gitaarsolo.
Eigenlijk is het ondoenlijk om de hoogtepunten uit dit album te pikken want de kwaliteit van de nummers is enorm hoog. Toch heb ik er een paar gevonden. Heartattack And Vine wordt gezongen door Mischa den Haring en klinkt als een haast funky, slepende blues met soulvol pompend orgel en knallende staccato gitaarriffs.
16 Shells From A Thirty-Ought-Six krijgt een bijtende bluesy versie met snijdende bluesgitaar van Mischa den Haring. De uitbundig swingende rocker 2-19 heeft een haast punky energie met smeulend hard gitaarwerk.
In The House Where Nobody Lives krijgt de band het voor elkaar om Waits soulvol te laten klinken. In deze intieme soulballad is Ian Siegal in topvorm! Daarna volgt de pompende rocker Union Square waarin de band The Bintangs wel lijken, en dat bedoel ik als compliment! In Jockey Full Of Bourbon klinken latin klanken, op de Tom Waits manier weliswaar, dus dat klinkt als zwaaien en zwieren over grof schuurpapier.

Dit album van de Braindogs is een zeer respectvol eerbetoon aan Tom Waits, gemaakt door een aantal grote Europese Tom Waits fans. Het lijkt mij dat dit toch het mooiste cadeau van Tom’s 70ste verjaardag is!


Tracklist:
01. Goin’ Out West
02. Shore Leave
03. Everybody’s Talking At The Same Time
04. Underground
05. Jockey Full Of Bourbon
06. Dirt In The Ground
07. Heartattack And Vine
08. 16 Shells From A Thirty-Ought-Six
09. Yesterday Is Here
10. 2-19
11. Rain Dogs
12. The House Were Nobody Lives
13. Union Square
14. Downtown

Website: www.facebook.com/braindogs


Ook op Blues Magazine ...