Borgar Storebråten – The Road To Revelation
Format: CD / Label: Apollon Records
Releasedatum: 16 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Voor prima Americana hoef je al lang niet meer aleen maar in de USA te zijn. Ook in het hoge noorden van Europa is de Americana te vinden. In dit geval met het nieuwste album van de Noorse singer-songwriter Borgar Storebråten. Het sleutelwoord op zijn album moet haast wel “intiem” zijn want vrijwel alle nummers op dit album zijn warme, intieme ballads met een geluid dat grofweg ergens tussen Jason Isbell en Lyle Lovett in ligt.

Borgar opent zijn album met America, een ballad over zijn reis door Amerika. Een kristalhelder tokkelende akoestische gitaar, banjo, zacht bonkende drums en een warm orgel zorgen hier voor een zwevend nummer met prachtige zang.
De single van dit album, Dusty Roads, is een zacht schuifelend nummer met countryrock invloeden, compleet met fiddle. In The Town is wederom zo’n warme intieme ballad met zacht ruizende drums, warm klinkende elektrische piano en een atmosferisch tokkelende elektrische gitaar.
In Don’t Play With Guns gaan we aan de hillbilly. De ritmesectie zorgt voor een zacht maar stuwend ritme waarover een twang gitaar luchtig tokkelt. Wellicht een kandidaat voor een volgende single? Een heerlijk zwevend pedalsteel eist een hoofdrol op in de zacht deinende country ballad Half A Man.
I Can Hear The Devil Crying heeft qua geluid iets van John Lennon’s “Working Class Hero”. Borgar stapt in dit nummer even af van het warme, intieme geluid voor een traag voortbonkend dreigend nummer waarin ook nog een gospelkoor voorbijkomt. Oh Come is een zeer ingetogen ballad met stemmig krassende viool. De piano ballad Betty met zijn prachtige statige strijkers is voor mij één van de twee prijsnummers op dit album.
Het andere prijsnummer is de zwierig country song Sweet Josephine met kristalheldere zang en een schurende elektrische gitaar, die voor een constant dreigend sfeertje zorgt.

Als je gek bent van zeer intieme Americana, kan ik je dit album van harte aanbevelen.


Tracklist:
01. America
02. Dusty Roads
03. In The Town
04. Don’t Play With Guns
05. Half A Man
06. I Can Hear The Devil Crying
07. Oh Come
08. Betty
09. Like A Sailor
10. Sweet Josephine

Website: Borgar Storebråten