Boogielicious – Jumpin’ Boogie
Format: CD / Label: Herzel Records
Releasedatum: 13 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

In de 30’er en 40’er jaren waren de boogie woogie en de pianoblues ontzettend populair. Daarna waren er altijd wel artiesten die deze muzieksoort populair hielden, zoals onze eigen Rob Hoeke en Jaap Dekker. En daar voegt zich nu ook de Duits-Nederlandse band Boogielicious bij.
Dit trio bestaat uit de Nederlander Eeco Rijken Rapp (zang, piano) en de Duitsers David Herzel (drums) en Bertram Becker (harmonica). Hun motto is “Bringing the boogie to the 21st century” en dat lukt ze met dit album prima. Het album is gevuld met covers van allerlei artiesten uit het het blues -en jazzverleden.

Zo openen ze met een nummer van Jimmy Rushing en Count Basie, Boogie Woogie (I May Be Wrong). Een lekkere ouderwetse boogie woogie met uiteraard de swingende piano van Eeco in de hoofdrol. Hij wordt daarbij bijgestaan door de brandende harmonica van Bertram en de zacht swingende drums van David.
Van de boogie woogie gaan we in Fats Waller’s Buckin’ The Dice over op de meer jazzy, lekker luie variant van de pianoblues. Ook is er ruimte voor de jazzdance in een cover van het Eddie Harris nummer Cold Duck Time waarin de harmonica de rol van Eddie Harris’ saxofoon op zich neemt en dit prima, broeierig brullend, doer. In deze instrumental valt ook het funky pianospel op. Early In The Morning van Louis Jordan is een luie swinger met dat typische, ietwat ondeugende Louis Jordan geluid.
Jazz’n It Up! is een eigen nummer van de band. Een zeer lui schuifelend nummer met een intiem schroeiende harmonica, tintelende jazzpiano en cool swingende drums. De cover van Wynonie Harris’ Mister Blues Is Coming To Town is een swingende boogie woogie waarin de smeulende harmonica voor een behoorlijk bluesgehalte zorgt. Ook Lionel Hampton’s Munson Street Breakdown is een spetterende boogie woogie waarin Eeco al zijn kwaliteiten prima kwijt kan. Hij pompt en rockt er lustig op los, slechts begeleid door de drums.
Als je de boogie uitvoering van John Lee Hooker’s One Scotch, One Bourbon, One Beer gewend bent zal je verrast opkijken van de lui swingende versie van Boogielicious met een felle bluesharmonica partij. Porter Grainger was een pianist, die onder andere met Bessie Smith werkte. Hij schreef Prescription For The Blues. Een ballad, die hier in een luie Mose Allison stijl is verpakt. Route 66 is natuurlijk alom bekend en krijgt op dit album een stuwende blues uitvoering.
Afgesloten wordt met de loom stompende blues Wee Baby Blues, geschreven door Big Joe Turner en Pete Johnson.

Boogielicious blaast met dit album de pianoklanken uit de 30’s en 40’s weer swingend nieuw leven in. En dat zonder daarbij oubollig te klinken. Heerlijk album!Tracklist:
01. Boogie Woogie (I May Be Wrong)
02. Buckin’ The Dice
03. Cold Duck Time
04. Early In The Morning
05. Jazz’n It Up!
06. Mister Blues Is Coming To Town
07. Munson Street Breakdown
08. One Scotrch, One Bourbon, One Beer
09. Prescription For The Blues
10. Route 66
11. Wee Baby Blues

Website: Boogielicious