Boo Boo Davis – OldSkool

Boo Boo Davis – OldSkool
Format: cd. Label: Black and Tan Records. Release: 21 september 2015

Tekst: Fons Delemarre

Eerlijk, down to earth, zonder opsmuk, inzet, zweet, power. Het zijn allemaal woorden die van toepassing zijn op OldSkool, de nieuwste cd van oudgediende Boo Boo Davis. Deze keer heeft hij het album samen gemaakt met John Gerritse (drums), Jan Mittendorp (gitaar), Jasper Mortier (engineering).

Zijn vorige cd, What Kind Of Shit is This (2014), was op z’n zachts gezegd een opvallend album. Niet in de laatste plaats door de extra’s (beats, programming) die de producers onder de naam BLuACiD aan de muziek toevoegden. Bij OldSkool is dat niet het geval. Zo verrassend en vernieuwend als What Kind Of Shit Is This? was, zo traditioneel is OldSkool. Overeenkomst is de energie en de oprechtheid die van beide albums afstraalt. Hier wordt compromisloos blues gespeeld.

Toch wordt de klankkleur van OldSkool, dat live in de studio in vijf (!) uur is opgenomen, op een gegeven moment een beetje saai. Weliswaar hebben de nummers vaak een lekker stuwend ritme, maar het kale geluid maakt het moeilijk de hele cd in één keer helemaal te beluisteren. Soms neigt de band een beetje naar het geluid van My Baby, Neerlands hoop in swamp-bluesdagen, maar in tegenstelling tot de interessante psychedelische fratsen bij My Baby blijft de muziek van Boo Boo Davis op zijn meest recente cd compromisloos puur. Een zeer te respecteren keuze, maar geen garantie voor een echt boeiend album.

OldSkool is precies wat het zegt te zijn: old school. Als eerste kennismaking met Boo Boo Davis zeer geschikt, zeker als je het koppelt aan het bezoeken van een live-optreden van deze oude bluesrot. Hij speelt begin volgend jaar onder andere op de Southern Blues Night in Heerlen. Voor meer data, zie zijn Facebook-pagina en de website van zijn label Black And Tan Records.

De track op OldSkool zijn zó live opgenomen dat er waarschijnlijk geen remixen van komen. Jammer, maar houd dan in ieder geval de optredens van Boo Boo Davis in de gaten. Tip: bekijk en beluister ook eens op internet de fraaie miXendorp edits die daar te vinden zijn van nummers van vorige cd’s van Boo Boo Davis. Beste nummers op OldSkool: track vier, Boy Blues: een langzame blues met veel ruimte voor spaarzaam, creatief gitaarspel en de stuwende, Hooker-achtige boogie Call Me A Clown (track 6).

Boo Boo Davis – zang, vocals
John Gerritse  – drums
Jan Mittendorp – gitaar
Jasper Mortier – engineering

1 Hold Your Head Up 4:55
2 Boo Boo Fool 2:17
3 Got My love 4:17
4 Boy Blues 4:26
5 What Is Wrong With You 3:50
6 Call Me A Clown 4:16
7 Old Skool 4:17
8 Where We Gonna Go 3:08
9 Down The Road I Go 4:50
10 What It Is 3:49
11 Lucky Man 2:58

Website: www.booboodavis.com


Ook op Blues Magazine ...