Bonita & The Blues Shacks – Sweet Thing
Format: CD – LP – Digital / Label: Rhythm Bomb Records
Releasedatum: 22 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Als je jumpblues en soul mengt op een album moet het toch wel heel raar lopen als daar geen swingend album uit voortkomt. En met het nieuwe album van Bonita & The Blues Shacks worden we rijkelijk op onze wenken bediend. De jumblues en soulnummers zijn keurig verdeeld op dit album en worden vol passie gespeeld en gezongen.

De Duitse band bestaat uit de Zuid-Afrikaanse zangeres Bonita Niessen, Michael Arlt (harmonica, zang), Andreas Arlt (gitaar), Fabian Fritz (piano, orgel), Henning Hauerken (bas) en drummer Andre Werkmeister. Je zou de band ook zomaar kunnen kennen als B.B. & The Blues Shacks. Er staat een groot aantal covers op het album.

De eerste is He Made A Woman Out Of Me, een nummer dat bekend is in de uitvoering van Bobbie Gentry. Een heerlijk sompig countrysoulnummer met een geluid dat aan de betere Muscle Shoals produkties doet denken. Heerlijk soulvolle blazers en Steve Cropper-achtig priemend gitaarwerk.
Sweet Thing is van B.B. King en dat betekent dat we een lekker deinende blues horen met het kenmerkende B.B. King bigband blues geluid, compleet met zeer krachtige zang van Bonita en krachtig priemende gitaar van Michael. Too Much Mystery werd geschreven door Homer Banks en Bettye Crutcher en werd o.a. opgenomen door Otis Clay. En dan zit je natuurlijk gelijk in de soulhoek. Licht swingende, funky soul met een melodie die mij deed denken aan Betty Wright’s “Clean Up Woman”.
Who’s That Guy is een uiterst obscuur nummer van de al even obscure rhythm & blues groep The Kolettes uit 1964. Een swinger met een hoekig bonkende Diddley beat en pompende scheur harmonica. Me And The One That I Love werd geschreven door het legendarische duo Hugo & Luigi en werd o.a. bekend door Sam Fletcher. We hebben hier te maken met een soulslijper en die mag uiteraard niet ontbreken op een album als deze. Een zeer intiem liefdeslied met een romig soulorgel en warme blazers.
De cover van het Freddie Waters nummer Singing A New Song is een opgewekt nummer in een stijl die doet denken aan de 60’s periode van The Isley Brothers (“This Old Heart Of Mine” bijvoorbeeld). That’s My Baby werd geschreven door Marvin Johnson, de saxofonist uit de band van Louis Armstrong en dus is het niet verwonderlijk dat we hier te maken hebben met een jazzy jumpblues nummer. Bettye Swann’s Make Me Yours is een prachtige warme soulvolle swinger waarin Bonita’s zang helemaal op haar plaats is.
Where’s The Money Honey komt daarna van de 50’s rhythm & blues zangeres Chubby Newsome en is een stomende jumpblues met gierende harmonica en knallend gitaarwerk. Freddie King’s Sunny Day is een warme soulballad met een Bill Withers-achtige warmte. De eigen nummers doen totaal niet onder voor de covers.
Neem nu de pompende jumpblues in Momma’s Goin’ Dancin’. Een vet doorstuwend nummer a la The Fabulous Thunderbirds met rockende piano en scherp gitaarspel. Ook Hottest Wings In Town is een jumpblues maar dan van het luie soort waarin de zacht knorrende blazers prima op zijn plek zijn. So Close doet het girl group geluid van begin jaren ’60 herleven met een onschuldig swingend geluid. Funky New Orleans ritmes domineren het onweerstaanbaar groovende Southern Girl Northern Boy.
Na de rauw pompende shuffle Singing Cadillac Song sluit de band het album knallend af met de feestelijke swinger You Can’t Hide met stuwende blazers, pompend orgel en rauwe zang van zowel Bonita als Michael.
Bonita & The Blues Shacks bewijzen met dit album dat zij zowel de swingende jumpblues als het betere soulwerk aan kunnen. Prima album dat menige huiskamer om zal toveren tot een dansvloer.


Tracklist:
01. He Made A Woman Out Of Me
02. Momma’s Goin’ Dancin’
03. Sweet Thing
04. Too MuchMystery
05. Who’s That Guy
06. Me And The One That I Love
07. Singing A New Song
08. Hottest Wings In Town
09. So Close
10. That’s My Baby
11. Make Me Yours
12. Southern Girl Northern Boy
13. Where’s The Money Honey
14. Sunny Day
15. Singing Cadillac Song
16. You Can’t Hide

Website: The Blues Shacks


Ook op Blues Magazine ...