Bombino - Nomad

Bombino – Nomad
Label: Nonesuch Records / Warner Music
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

door Tom Moerenhout

Bombino aka Omara Moctar geboren in Niger is een etnische Toeareg, een nomadische stam uit de Sahara woestijn. Door de invloed van familieleden en uit rebellie, gitaar was een verboden instrument, heeft hij zich in een paar jaar opgewerkt tot een internationaal bekende Toeareg-gitarist. Er werd een film over hem gemaakt en onder meer Dan Auerbach van The Black Keys werd een grote fan. Auerbach werkt als producer mee aan deze nieuwe plaat die in Nashville opgenomen is.

Rafelige woestijnblues van een nieuwe Hendrix uit de Sahara wordt het wel genoemd maar enige referentie aan de grote meester van de Stratocaster kan ik niet ontdekken. Het is en blijft moderne Noord-Afrikaanse volksmuziek met merkwaardige melodieën en teksten waarvan wij geen woord verstaan met veelal de bekende boeng-ka boeng-ka beat met handgeklap die je veel op multiculturele festivals hoort. Veelal komen de composities niet verder dan 2 akkoorden en komt het bedwelmende, hypnotiserende hier uit in combinatie met de verschillende ritmes.

Op de hierna genoemde website kan je de nadere gegevens vinden en de tracksamples beluisteren www.nonesuch.com/albums/nomad


Ook op Blues Magazine ...