Boek: Eelco Gelling, Gitaargod van de Lage Landen
Format: Boek – ISBN: 9789082746402 / Uitgever: Uitgeverij HANS
Auteur: Hans Edink
Paperback, 152 pagina’s
Releasedatum: 24 december 2017
Tekst: Danny van den Deijssel
Wie de naam Eelco Gelling hoort zal vaak gelijk denken aan Cuby + Blizzards, de band rondom Harry Muskee waar Eelco geruime tijd als gitarist en componist deel van uitmaakte. Dat hij ook een drietal albums met de Golden Earring maakte weten veel muziekliefhebbers ook nog wel. Echter de meeste mensen zullen buiten die platen niet veel ander werk van hem kennen. Dit geldt tenminste wel voor mij.
Bij het ontstaan van het idee, een boek schrijven over Eelco, zal Hans Edink dit ongetwijfeld in gedachten hebben gehad. Zelf zegt hij hierover op de cover: “In alle boeken over de Nederlandse popmuziek, blijft de rol van Gelling onderbelicht, daar moet verandering in komen”.
Als je aan een boek over Eelco Gelling begint loop je natuurlijk het gevaar om aan een halve biografie van Cuby + Blizzards te beginnen. Niet zo gek, want hij speelde vanaf de oprichting zo’n 15 jaar in de band. Edink heeft er echter voor gekozen om middels de complete discografie van Gelling een beeld te geven van deze topgitarist. Hierbij onderscheidt hij grofweg vijf periodes: de tijd van Cuby, de tijd van de Earring, Blues Connection, de Eelco Gelling band en Gitaarjongens.
Deze opzet is op zich best aardig gevonden, maar je ontkomt er simpelweg toch niet aan om de helft van het boek over de muziek van Cuby+Blizzards te schrijven. Dit komt mede door het feit dat Gelling na het verlaten van de Earring eigenlijk in een soort gat terecht kwam en hij van project naar project leefde. Veel van deze projecten kwamen nooit echt heel goed van de grond en bleven daardoor nooit erg lang bestaan.
Het boekt start met een voorwoord door Jaap van Eik, die ook een tijdje als bassist speelde bij Cuby. Aan de hand van wat herinneringen laat hij zijn waardering blijken voor Gelling. Hiermee is tevens de rode draad van het boek gevonden. Aan de hand van vele herinneringen en interviews met collega’s uit de Nederlandse muziekscene wordt een beeld geschetst van de kunsten van Gelling. Dit alles chronologisch gekoppeld aan de bijbehorende discografie.
Wat opvalt is dat eigenlijk iedereen met waardering en respect over Gelling spreekt. Of het nu gaat om Rinus Gerritsen of Jan Akkerman, allemaal zijn ze onder de indruk van zijn techniek. Een paar keer wordt de vergelijking met Eric Clapton of Jeff Beck gemaakt of wordt hij zelfs boven hen geplaatst. Het blijft dan ook bijzonder dat Gelling nooit echt de grote doorbraak heeft gemaakt die beide heren wel hebben gemaakt.
Door het gebruik van deze verhalen en interviews is het heel duidelijk dat het niet het doel van de schrijver was om een biografie te schrijven maar om juist het verhaal op te schrijven dat schuilt achter de muziek waar Eelco Gelling aan meegewerkt heeft. De nadruk ligt hierbij heel duidelijk op het eerste deel van zijn carrière in C+B en Golden Earring. Het is te zien dat van zijn latere carrière toch wat minder informatie beschikbaar is, want in dit deel van het boek neemt het schrijftempo in mijn ogen wat toe. Dit zorgt hier en daar ook voor wat kleine slordigheidjes maar dat mag de pret absoluut niet drukken.
Het boek sluit tenslotte af met een overzicht van covers van nummers die origineel door Eelco zijn opgenomen. In mijn ogen voegt dit niet heel veel toe aan het boek. Hierna volgt nog een overzicht van de complete discografie van de albums en singles in lijstvorm. Dit boek is een leuk werk voor diegene die geïnteresseerd is in Eelco Gelling als muzikant en hoe de Nederlandse muziekwereld tegen hem aankeek of kijkt, maar verwacht dus geen biografie.
website: Uitgeverij HANS
De periode na C+B is überhaupt niet interessant dus waarom zou je daar over schrijven. Hij speelde beter en origineler als Eric Clapton in die tijd. Dus dit is zeldzaam en bijzonder. Daarna is niet interessant.