Foto Recensie: Bobby Rush - Sitting On Top Of The Blues

Bobby Rush – Sitting On Top Of The Blues
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Deep Rush
Releasedatum: 16 augustus 2019

 Tekst: Peter Marinus

Hij mag dan 85 jaar zijn maar Bobby Rush flikt het hem nog steeds!! Zijn nieuwe album nestelt zich namelijk direct aan de top van de soulblues divisie. De jaren hebben hoorbaar nog steeds niets van zijn vitaliteit en kwaliteiten afgesnoept want Bobby klinkt op dit album even jong en krachtig als zijn veel jongere collegae.

Voor de mensen, die hem niet kennen: Bobby Rush komt uit Homer, Louisiana en werkte in het verleden met grootheden als Elmore James en Jimmy Reed. In 1971 ontving hij zelfs een gouden plaat voor zijn compositie “Chicken Heads” en hij was de eerste bluesartiest, die in China mocht optreden. Dat is Bobby’s carriere in een notendop. Nu over naar zijn nieuwe album waarop hij wordt bijgestaan door een groep prima muzikanten, namelijk Patrick “Guitar Boy” Hayes (gitaar, orgel), Vasti Jackson (gitaar, bas, drums), Terence Higgins (drums), Paul “Lil Buck” Sinegal (gitaar), Tony Hall (bas), Raymond Weber (drums), Roddie Romero (gitaar), Lee Allen Zeno (bas), Doug Belote (drums), Kieko Komaki (Hammond B3, piano), Joe Krown (piano) en de blazers Alonzo Bowen (saxofoon), Michael Campo (trompet) en Terrance Taplin (trombone).

Bobby introduceert zich netjes in Hey Hey Bobby Rush, een lui funky bluesnummer met hard priemende gitaar en Bobby’s rauw brullende harmonica. In de pompende semi-akoestische blues Good Stuff hoor je dat Bobby’s stem nog steeds geen sporen van slijtage vertoont. Ook heeft hij hoorbaar nog steeds interesse in de vrouwelijke “good stuff”.
Na de soulvol groovende funky blues Get Out Of Here (Dog Named Bo) volgt de mellow soulblues You Got The Goods On You. Ook in dit nummer laat Bobby merken dat hij zijn “trek” in vrouwelijk schoon nog steeds niet kwijt is. Sweet Lizzy is een luchtig huppelende shuffle in een landerige Elvin Bishop stijl met Bobby’s warm schreeuwende harmonica in een voorname rol. Die harmonica staat uiteraard centraal in het soepel swingende, instrumentale, Bobby Rush Shuffle.
In de akoestische blues Recipe For Love zijn “slechts” Bobby’s zang en harmonica en Vasti Jackson’s akoestische gitaar te horen. En daar heb je echt genoeg aan want Bobby’s rauwe bluesstem en brullende harmonica klinken prima bij het sprankelende gitaarspel.
Pooky Poo heeft vrij veel van Johnnie Taylor’s “Cheaper To Keep Her”, dus een loom deinend, licht jazzy, nummer. In Slow Motion gaat Bobby op de sensuele versiertoer. “I wanna make love to your sexy body” maar dan uiteraard in slow motion. Bobby klinkt in dit heerlijke nummer als het bluesy broertje van “geilneven” als Barry White of Lou Rawls. In de fel funkende blues Shake Til You Get Enough is stiekem wat van “Mellow Down Easy” gesnoept met een heerlijk swingend soulblues nummer als resultaat.
Bobby sluit zijn album af met de krachtige, hoekige blues Bow Legged Woman.

Bobby Rush heeft met dit album een verpletterende, vitale indruk gemaakt en hoort in de soulblues top thuis!


Tracklist:
01. Hey Hey Bobby Rush
02. Good Stuff
03. Get Out Of Here (Dog Named Bo)
04. You Got The Goods On You
05. Sweet Lizzy
06. Bobby Rush Shuffle
07. Recipe For Love
08. Pooky Poo
09. Slow Motion
10. Shake Til You Get Enough
11. Bow Legged Woman

Website: Bobby Rush


Ook op Blues Magazine ...