Foto Recensie: Bob Dylan – The Rolling Thunder Revue (The 1975 live Recordings)

Bob Dylan – The Rolling Thunder Revue (The 1975 live Recordings)
Format: CD / Label: Columbia
Releasedatum: 7 juni 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Het volgende puzzelstukje in het raadsel Bob Dylan is verschenen. Een 14-delige box met volledige concerten van de legendarische ‘Rolling Thunder Revue’. Tegelijkertijd verschijnt op Netflix een documentaire over deze periode, deze is geregisseerd door niemand minder dan Martin Scorcese; onder andere bekend van Taxi Driver. Eerder maakt hij al de film ‘No Direction Home’ over Bob Dylan.
Jammer dat de film niet is toegevoegd aan het doosje met concerten, samen vormen ze een geheel. De film zien is nog meer genieten van de muziek en andersom. Dus voor de Dylan fans die nog geen Netflix hebben, sluit snel een abonnement af. Dit mag je niet missen!

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story By Martin Scorsese | Trailer | Netflix


Even kort de achtergrond waartegen deze tournee speelde. Te midden van de ruïne die zijn huwelijk was geworden lukte het Bob Dylan om met nieuw elan liedjes te schrijven, wat de klassiekers ‘Blood On the Tracks’ en ‘Desire’ opleverde. Tot grote verbazing van het label en zijn management koos Dylan voor kleine theaters en niet voor grote stadions voor bijhorende tournee. Hij wilde als rondreizende zigeuners van stad naar stad trekken, zoals het circus dit in de vroege jaren van het wilde westen dit ook deed.

Het land waar het Bob Dylan circus door heen trok was op dat moment een natie in verwarring. President Nixon was het jaar daarvoor afgetreden na de Watergate schandalen, de oorlog in Vietnam was verloren en er was ook nog het begin van een economische crisis. De glanzende status van de Verenigde Staten zoals die na de Tweede Wereldoorlog was ontstaan bleek aangetast en  verouderd. De viering van het 200-jarig bestaan was hierdoor niet het grote volksfeest dat verwacht werd. Een viering met een melancholiek, bitterzoet randje.
De grootsheid waarop de Republiek gevestigd was stond in schril contrast met de huidige scheuren in de fundatie. De opbouw van de setlist lijkt dit op een bepaalde manier te spiegelen. Openingsnummer When I Paint My Masterpiece begint immers in het oude Rome, een oude voorganger van de huidige Amerikaanse  staatsvorm. Om als toegift te eindigen met de klassieker This Land Is Your Land. Waarmee de cirkel van de geschiedenis rond is. Helemaal symbolisch was de keuze voor de openingsavond, het stadje Plymouth in Massachusetts. Hier kwamen de eerste Europeanen aan land in de nieuwe wereld.  Toeval of een bewuste keuze, het blijft wel interessante symboliek die het heden en verleden van het land verbindt.

De verschillende concerten kennen natuurlijk grote overlap qua muzikale inhoud. Geen straf om het natuurlijk gaat om grofweg het beste werk van Dylan, maar ook omdat het interessant is om te luisteren naar de verschillen. Dit zijn geen opgepoetste opnames maar de ruwe werkelijkheid zoals die op die avonden vanaf het podium klonk. Niet iedere uitvoering van het lied is even glansrijk, er wordt weleens lichtelijk vals gezongen of het tempo rammelt. Obstakels die natuurlijk weleens kunnen gebeuren. Ook dat de geluidskwaliteit niet altijd even goed is mag de pret niet drukken. Daarvoor is de muzikale inhoud immers te goed.
Bijzonder is de uitvoering van Simple Twist of Fate op piano, er blijkt een kleine soulzanger in Robert Zimmerman verscholen. Bijzonder zijn ook de beelden die bij deze uitvoering horen, tijdens de repetities spelen Dylan en zijn band tijdens een bingo avond hun liedjes ten overstaan van een publiek oude dames! Zien is geloven.

Dylan zou Dylan ook niet zijn als de mystiek rond om hem niet gehandhaafd zou blijven. Aan het begin van de film antwoord hij naar zijn beweegredenen bij de tournee het allemaal niet meer precies te weten, het is immers al 40 jaar geleden. De kijker mag op basis van de beelden zijn eigen interpretatie maken. De artiest hult zich (gelukkig) in rookgordijnen. Het raadsel en mysterie worden niet volledig opgelost, er blijft iets te raden over.

Bob Dylan "Hard Rain" LIVE performance [Full Song] 1975 | Netflix


CD List:
Disc 1: 19 Oktober SIR Rehearsels, New York
Disc 2: 20 Oktober SIR Rehearsels, New York
Disc 3: 20 Oktober Seacrest Motel Rehearsels, Falmouth
Disc 4 & 5: Memorial Auditorium, Worchester
Disc: 6 & 7: Harvard Square Theater, Cambridge
Disc: 8 & 9 Boston Music Hall, Boston (afternoon)
Disc: 10 & 11 Boston Music Hall, Boston (evening)
Disc 12 & 13 Forum de Montreal, Montreal
Disc 14: Rare Performances

Website: Bob Dylan


Ook op Blues Magazine ...