Bob Dylan – Street Legal
Format: LP / Label: Sony Music
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

In de recente worp heruitgaven van Bob Dylan ook dit album. In het totaal van zijn werk is dit album een beetje ingeklemd tussen verschillende periodes, aan de ene kant klassieker als ‘Blood On The Tracks’ en ‘Desire’ aan de andere kant de christelijke albums. Dit maakt dat ‘Street Legal’ tot een overgangsplaat naar de volgende fase uit zijn carrière.

Zowel de songtitels als ook de teksten markeren de behoefte voor iets nieuws. De reis door de donkere hitte, het veranderen van de bewaker, de nieuwe pony en het vergevingsgezinde karakter van de nieuwe liefde. Allemaal symboliek van verandering.
In de teksten valt het op dat Dylan zingt graag een toveraar te willen zijn. Ook duikt in Changing Of The Guards en Senor een alwetend persoon op, dit misschien al een teken van de zingeving thematiek die zijn werk de komende jaren zou gaan beheersen. Het vervoersmiddel van zijn volgend album duikt in Where Are You Tonight ook al op:

There’s a long-distance train rolling through the rain
Tears on the letter I write
There’s a woman I long to touch and I miss her so much
But she’s drifting like a satellite

Wat maakte nu die behoefte om zijn leven totaal te veranderen? Zijn huwelijksproblematiek die op ‘Blood On The Tracks’ werd bezongen was geëindigd in een scheiding. De juridische kosten en opgelegde alimentatie maakte dat hij weer op tournee ging, tijdens deze concertenreeks speelde hij ook voor het eerst in Nederland.
Pers als fans reageerden wat negatief op wat omschreven werd als de “Las Vegas Tournee”. Ook was vlak voor dit alles zijn geflopte film ‘Renaldo And Clara’ verschenen. Genoeg problemen en ellende om te verlangen naar verlossing. Een nieuwe vriendin bracht hem vervolgens tot het christelijke geloof. De lichte mystieke symboliek op dit album bijna als catharsis om zich te kunnen bekeren.
In de biografie die journalist Howard Sounes over Dylan schreef komt aan bod dat het volledige album in een week werd opgenomen. Dit zou de verklaring zijn voor de rommelige mix. Bij de verschillende heruitgaven werd dit euvel gecorrigeerd.

Openingsnummer Changing Of The Guards is een goed voorbeeld van de razendsnelle opnames, de achtergrondzangeressen lijken de tekst niet kennen, nog net binnen de maat echoën ze wat Dylan zong.
De eerste luisterbeurten maakt het geheel een wat warrige, rommelige indruk. Langzaam komt de ware kracht naar boven. Het soul tintje in de muziek perfect voor deze licht religieuze teksten, perfect passend bij deze teksten die verhalen over schuld en zoektocht naar vergiffenis.
Dylan wil zijn fouten belijden en hoopt hierbij dat zijn leven weer mooie momenten zal kennen. Hij toont zich kwetsbaar door te uiten waar hij gefaald heeft. Niet dogmatisch als op de volgende albums maar open en eerlijk. Ironisch dat juist dit bij zowel publiek als critici niet aankwam. Men staarde zich blind op de symboliek en de warrige mix. Terwijl dit album zijn plek tussen de meesterwerken uit s ’mans carrière verdient.


Tracklist
01. Changing Of The Guards
02. New Pony
03. No Time To Think
04. Baby Stop Crying
05. Is Your Love In Vain
06. Senor (Tales of Yankee Power)
07. True Love Tends To Forget
08. We Better Talk This Over
09. Where Are You Tonight (Journey Through Dark Heat)

Website: Bob Dylan


Ook op Blues Magazine ...