Bob Dylan – Planet Waves
Format: LP / Label: Sony Music
Releasedatum: 5 april 2019

 Tekst: Paul Op den Kamp

Recente vinyl heruitgave van Bob Dylan. Het album betekende zijn eerste nummer 1 notering in de Amerikaanse hitlijsten. Immers was dit zijn eerste “echte” album sinds ‘New Morning’ uit 1970. Samen met zijn oude vrienden van The Band maakte hij dit album. Na de release gingen ze ook samen op tournee, een concertreeks die op het live album ‘Before The Flood’ geregistreerd werd.

Dylan definieerde de inhoud van ‘Planet Waves’ als “Cast-iron songs & torch ballads”. Vrij vertaald kom je dus op uit op stevige macho rockers en sentimentele liefdesliedjes. Met daarbij klassieker Forever Young in twee versies, beiden als een anker aan het einde van kant A en het begin van kant B van de plaat.

Qua stijl kunt je stellen dat Dylan hier de countryrocker in zichzelf omarmt, nog meer dan de albums die hij eind jaren zestig maakte. Waar normaal bij Bob Dylan sprake is van de som der delen leunt hij nadrukkelijk op zijn beroemde vrienden, vervang zijn stem door die van Robbie Roberston en plots is er sprake van een onbekend album van The Band. Er is niks mis met de kwaliteit van de liedjes maar het lijkt te veel op het werk van anderen. Wat dan juist wel weer gebeurd met Forever Young, hierop toont Dylan zijn echte klasse. De hymne over zijn jonge kinderen bereikt een hoogte die de rest van het album mist. Daarvoor beklijven de macho rockers en sentimentaliteit te weinig.

Ook nu op vinyl zal dit nooit een van mijn persoonlijke favorieten worden, daarvoor gebeurt er weinig opzienbarends. Alsof mijn grote held moest warm draaien voor de grote klassieker die eraan zaten te komen. Ik heb het dan over ‘Blood On The Tracks’ en ‘Desire’. Albums die veel bekender zijn dan deze Americana tussenfase.


Tracklist
01. On a Night Like This
02. Going, Going; Gone
03. Tough Mama
04. Hazel
05. Something There is about you
06. Forever Young
07. Forever Young
08. Dirge
09. You Angel You
10. Never Say Goodbye
11. Wedding Song

Website: Bob Dylan

 


Ook op Blues Magazine ...