Foto Recensie: Bob Dylan - Pat Garrett & Billy The Kid (Original Soundtrack)

Bob Dylan – Pat Garrett & Billy The Kid (Original Soundtrack)
Format: CD – LP / Label: Sony Music
Releasedatum: 5 april 2019

 Tekst: Paul Op den Kamp

Om maar meteen alle Bob Dylan fans tegen mijzelf in het harnas te jagen. Dit album vind ik het nog wel  het meest vreemde, opmerkelijke werk dat mijn grote held heeft gemaakt. Een chaotische, onvolledige soundtrack bij een film die ongeveer met dezelfde omschrijving de filmgeschiedenis is ingegaan.
Dylan werd door de scriptschrijver van deze cowboy film gevraagd om de soundtrack te maken. Regisseur Sam Peckinpah was zo onder de indruk van het muzikale eindresultaat dat hij Dylan een rol aanbod in de film, dit als het karakter Alias.


Verwacht bij dit album geen muziek alla Ennio Morricone, de bekende componist van spaghetti westerns. De sobere gitaarbegeleiding past meer bij iemand als Ry Cooder. Het stuk Main Title Theme had ook gewerkt op diens soundtrack van ‘Paris Texas’ uit 1984. De spaarzame klanken wekken een vergelijkbaar beeld op. De zon komt op boven een verlaten woestijn, de voorzichtige ochtendzon verraadt dat het een snikhete dag zal worden. In de verte gaan er vogels voorbij. De twee cowboys trekken op hun paard door het landschap.

Wat de reden is voor de ongelijke nummering van de verschillende stukken met de titel ‘Billy’, het blijft een mysterie? Zouden er bij Dylan op zolder nog banden liggen met nummers twee, drie, vijf en zes?

Ook bevat het album de klassieker Knockin’ On Heaven’s Door. De sobere uitvoering passend bij het wild west onderwerp van de film. Maar veel bekender dan het origineel zijn de versies van onder andere Eric Clapton en Guns & Roses. Na dit nummer zakt het album definitief in, het gitaar getokkel kan onvoldoende de aandacht vasthouden; de laatste nummers kruipen voorbij. Langzaam kruipt de naald over het vinyl naar het einde van de groef.

Het album is een vreemd allegaartje van korte instrumentale stukken afgewisseld met een van de grote klassieker uit de rock geschiedenis, het geheel krijgt hierdoor iets oppervlakkigs en samengevat. De muziek is goed en mooi, begrijp uw recensent niet verkeerd. Het is geen meeslepende soundtrack maar een verwarrende compilatie flarden die toevallig thuishoren bij een film. Misschien verschijnt er in de toekomst een deel uit de bekende bootleg series die zich specifiek richt op dit album, misschien dat de nu ontbrekende stukjes de puzzel oplossen.

Voor de fan die ook eens de film wil zien. Bol.com biedt hem aan voor de schappelijke prijs van 15 euro. Nu schijnen er meerdere versies van de film in omloop te zijn, om welke versie het hier gaat weer ik niet. Op YouTube is de film ook te vinden, nagesynchroniseerd in het Italiaans!


Tracklist
01. Main Title Theme (Billy)
02. Cantina Theme (Workin for the Law)
03. Billy 1
04. Bunkhouse Theme
05. River Theme
06. Turkey Chase
07. Knockin’ on Heaven’s Door
08. Final Theme
09. Billy 4
10. Billy 7

Website: Bob Dylan


Ook op Blues Magazine ...