Foto Recensie: Bluesshack - Ten to five

Format: CD, digital
label: BlueOElabel
Release: 18 augustus 2023

Tekst: Jos Verhagen

Nederland is een bluesland, dat blijkt uit de vele bluesfestivals, uit het feit dat alle grote artiesten ons landje aan doen maar bovenal ook uit de Nederlandse bluesbands. De schakering van de Nederlandse bluesband varieert van ruige blues rock ala Rob Orlemans, de goed uitgewerkte blues van Harlem Lake, tot het verfijnde wat Bluesshack met hun nieuwe album Ten to five ten gehore brengt.

Om met het sterke punt van Bluesshack in huis te vallen, zangeres Loes Jongerling. Gelijk Janne Timmer van Harlem Lake treedt zij op de voorgrond, maar ook zij kan niet zonder de input van haar bandleden waarbij ook de mooie mondharmonica van Simon Bullock en het gitaarspel van Ies Wiechers in sterke mate bijdraagt aan de relaxte sfeer die zij oproepen. Dit is bij uitstek blues voor op een warme zondag middag waarbij je genietend in het zonnetje kunt wegdromen op de klanken van Loes, Simon en Ies.

Bij de eerste klanken van Bluesshack denk je bij het horen van Loes Jongerling, mmm dit klink wel erg als Beth Hart. En dat is zo, dat zal ik niet ontkennen, het is een timbre dat je wel vaker op dit album terug hoort maar het doet zangeres Loes te kort haar neer te zetten als een Beth Hart kloon. De muziek die Bluesshack maakt is daar veel te interessant voor. Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down zet de toon van het album, prettige zang en een verfijnde wisselwerking tussen gitaar en mondharmonica. You Say you love me is een fijne schuifel track waarbij de ingetogen zang wordt afgewisseld met verfijnde meerstemmigheid en verrassend mondharmonica inzetjes. Het is een fuzzy samensmelting van jazz and blues met verfijnde piano en gitaar soli.

Op dit album spelen ook twee gasten musici mee, gitarist Franck L Goldwasser (o.a. the Mannish Boys, Curtis Salgado) en zanger/gitarist Chad Strentz ( Paul Lamb and the Kingsnakes). Zo is Frank te horen op het wat steviger That’s alright, met links en rechts wat vet slidewerk. De zang van Loes is wederom sterk, fijn nummer met rauw piepend gitaar werk van Franck L. Goldwasser. Why don’t you do right is, in een vlotte shuffle verpakt nummer waarin Loes een lekker robbertje zingen uitvecht met Chad Stentz. Het duel kent geen winnaar, ja het publiek, een lekker afwisseling tussen de relaxte blues van Bluesshack.

Die relaxte blues maakt de muziek onweerstaanbaar zoals in de dik zeven minuten durende slow blues Ocean of tears. Het spel van Simon Bullock is hier van ongekend hoog niveau, dit is zoals ik een mondharmonica graag hoor klinken. Het arrangement is uitgekiend, hier en daar een lekkere gitaar uithaal, verrassende pianospel van Christian Johanson. De solo’s maken het geheel af, aller eerst de gitaar en vervolgens de mondharmonica. Een ontzettend gaaf nummer dit Ocean of tears. Salty water is een piano boogie waarin Loes Jongeling de flexibiliteit in haar stem ten toon spreid tegen een achtergrond van een mix van gitaar mondharmonica en piano.

Superlatieven schieten te kort maar dit album Ten to five luistert zo lekker weg, alle nummers hebben een onbeschrijfbaar gevoel. Het gevoel van trots, dat dit soort muziek in Nederland gemaakt wordt. Of het nu de een slow nummer is als It’s alright of het op een vet basloopje gebouwde een is you is you (my Baby) of de titeltrack Ten to five een vlotte piano boogie, alle nummers hebben dat onweerstaanbare dat wordt vormgegeven door de musici van Bluesshack en zangers Loes Jongerling in het bijzonder. Het derde album Ten to Five van Bluesshack is een voltreffer.

BluesShack - Trailer Ten To Five (Version 4K)

 
Tracklist
1. Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down
2. You Say You Love Me
3. That’s Alright (ft. Franck L. Goldwasser)
4. Ocean Of Tears
5. Salty Water
6. It’s Alright
7. Why Don’t You Do Right (ft. Chad Strentx)
8. Is You Is You (My Baby)
9. Ten To Five
10. That’s Alright Vintage (Bonustrack) (ft. Franck L. Goldwasser)

Website: https://bluesshack.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/bluesshack.nl


Ook op Blues Magazine ...