Foto Recensie: BluesMotel – Bound To Drive You Crazy

BluesMotel – Bound To Drive You Crazy

Format: CD / Label /  Eigen beheer /  Release: 29 oktober 2011

Tekst: Patrick Struijker Boudier

Er zijn een paar zekerheden in het leven: beschuit valt altijd met de boterkant naar beneden; de ándere rij in de winkel gaat altijd sneller en na elke nieuwe release van BluesMotel heb je nieuwe speakers nodig omdat je vorige gesmolten zijn. De nieuwe cd van deze bluesheren draait al een tijd loeihard overuren in mijn player en jawel: ik ben inmiddels weer toe aan nieuwe boxen. En waarschijnlijk nieuwe buren. Fijn die zekerheden in het leven.

BluesMotel behoeft nauwelijks nog introductie onder bluesliefhebbers. Voor de weinigen die deze band nog niet kennen (en mag ik daar aan toevoegen: waarom niet?) een beknopte geschiedenis. BluesMotel speelt Chicagoblues en is sinds 1999 actief in een wisselende line-up. De laatste twee jaar is de bezetting Kevin de Harde op zang en harmonica, Micha Sprenger en Tim Benniks op gitaar, Frank van Tijn op drums en Hans Wielaert op bas. Hun debuutcd Built For Comfort verscheen in september 2010 en inmiddels heeft de band tours gedaan in Engeland, Frankrijk en Duitsland naast talloze optredens in Nederland.

Bound To Drive You Crazy is hun tweede release en bestaat uit twaalf songs van eigen hand en één cover: Bleedin’ Heart van Elmore James. Het album werd begin september 2011 in twee dagen opgenomen onder leiding van Erwin Palper. Vaak lees ik in recensies over het ‘moeilijke’ tweede album van een band en hoeveel moeite ze hebben hun debuut te overtreffen. Niets van dat alles is te merken aan deze schijf. BluesMotel gloeit en broeit, gromt en bromt, loeit en schreeuwt en fluistert en huivert met gemak door de dertien tracks heen.

Alles aan de plaat ademt een sprong voortwaarts uit aan professionaliteit: de goede eigen composities, een heus cdboekje met prachtige illustraties van Hans Wielaert en het heldere geluid en de scherpe mix. Ook met de muzikale beheersing van de instrumenten zit het goed: meer nog dan op de vorige release is er op Bound To Drive You Crazy volop ruimte voor breed uitgesponnen gitaarsolo’s, een nog smeriger spelende Kevin en de stevige ritmesectie van Frank en Hans.

Waar ik soms vond dat ze op Built For Comfort iets te terughoudend waren in hun spel, is op Bound To Drive You Crazy de handrem definitief uit de Bluesmobiel gerukt. Bewijs? Op Bleedin’ Heart van Elmore James gaat de band in krap 9 minuten (!) net niet gierend uit de bocht als een HSL op speed en valium tegelijk. Iemand een Plague of Madness? Prachtig om tijdens het nummer Kevin de band te horen aansporen om meer vuiligheid en more guitar. Heerlijk nummer!

Maar het zijn vooral de eigen composities die terecht de aandacht verdienen. Built For Comfort had met I’m Free helaas maar één eigen track, een gemis dat op deze release meer dan goed wordt gemaakt. Twaalf sterke eigen composities deze keer, voornamelijk geschreven door Kevin de Harde en Micha Sprenger. Crosswires is door Kevin en Tim Benniks gecomponeerd en High Tide en The Geddup Man geschreven door de hele band. En wat een fijne nummers zijn het!

Washed Out Like Dirt bijvoorbeeld gutst en gruist de stereo uit. Who’s Been Loving You brandt en smacht van onverholen verdriet en is voor mij nu al een klassieker. Woman On My Mind is een swingende ode aan de liefde en heeft Kevin in topvorm. Maar laten we vooral de rest van de band niet onvermeld laten: In Crosswires is het Tim die het nummer van een prettige ‘guitar hook’ voorziet, terwijl op het eveneens uitgelaten Can You Take It  Hans, Frank en Micha op de voorgrond treden. Bound To Drive You Crazy, een song met een losse en soepele begeleiding, doet zijn naam alle eer aan: nog nooit zoveel gekte in een nummer van BluesMotel gehoord. Manisch? Krankzinnig gelach? Geen tekst meer om te zingen maar toch doen? It’s all here. Advies: niet draaien na twaalf uur ’s nachts. Dikke kans dat je accuut naar de psych moet, omdat de krankzinnigheid van het nummer in je kop blijft malen. En is de cd klaar na de uitputtingsslag van Bleedin’ Heart? Nee, de band gooit er nog een toetje uit met Eschatology Blues; een smakelijke countryblues die je even wegvoert naar een crossroad op het snijvlak van Nashville en de Mississippi.

BluesMotel is uniek en niet uniek. Uniek dat ze de bluesscene weer voorzien van een fris, sterk en aanstekelijk geluid en het een noodzakelijke schop onder de blueskont geeft. Niet uniek omdat ze rijkelijk putten uit de blueshistorie. Who’s Been Loving You bijvoorbeeld roept bij het intro herinneringen op aan Ach en Wee van Daniël Lohues; The Geddup Man aan Mannish Boy van Muddy Waters en High Tide citeert uit Boogie Chillin’ van John Lee Hooker. Is dat erg? Nee, absoluut niet. BluesMotel staat middenin de bluestraditie dus het zou juist vreemd zijn als ze hun roots en invloeden zouden ontkennen.

Samenvattend na tientallen uren BluesMotelgeweld: Bound To Drive You Crazy is een erg sterke plaat die je keer op keer weer draait tot je een nieuw exemplaar nodig hebt. Die kun je dan gelukkig weer kopen bij één van de releaseparty’s binnenkort. Bound To Drive You Crazy? Nope. Drives you crazy! En als u me nu wilt excuseren: ik moet op zoek naar nieuwe boxen. En nieuwe buren.

BluesMotel - Washed Out Like Dirt (from Bound To Drive You Crazy 2011)

Releaseparty Bound To Drive You Crazy
De eerste release party is 29 oktober in Café Miles te Amersfoort. Daarna volgen nog twee presentaties in Café De Stadskroeg in Hoorn op 5 november en in Café Willem Slok in Utrecht op 13 november. Toegang is in alle gevallen gratis.

1.  Hard Lovin’
2.  Can You Take It
3.  Insomniac Blues
4.  Who’s Been Loving You
5.  Woman On My Mind
6.  Crosswires
7.  The Geddup Man
8.  Bound To Drive You Crazy
9.  High Tide
10. Washed Out Like Dirt
11. The Blues I’ve Seen
12. Bleedin’ Heart
13. Eschatology Blues

Website: www.bluesmotel.nl


Ook op Blues Magazine ...