Foto Recensie: Bluesdiggers - Diggin’ Deep

Bluesdiggers – Diggin’ Deep
Format: CD / Label: 1112525 Records DK
Releasedatum: 13 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Tijd voor een potje ouderwetse Nederblues. Blues met een geluid, dat je weer mee terug neemt naar de tijden van The Oscar Benton Blues Band of Barrelhouse in hun beginperiode. Verantwoordelijk voor deze klanken is de Groningse bluesband Bluesdiggers. Een band, die bestaat uit een aantal bluesveteranen. En dan bedoel ik niet dat de band bestaat uit een aantal oude muzikanten, die eigenlijk te stram zijn om nog blues te spelen. Nee, daar bedoel ik mee dat de muzikanten in deze band ruim 30 jaar blueservaring hebben en deze ervaring weten om te zetten in prima intieme, gemoedelijke blues.
Het gaat hier om Peter van Heereveld (zang, gitaar), Ronald van Hessem (piano, orgel), Wouter Vuijk (gitaar, slidegitaar), Lex van Heereveld (bas) en Ids Dijkstra (drums).

Hun debuutalbum werd live, zonder publiek, opgenomen in theater en muziekschool Kielzog in Hoogezand en staat vol met eigen nummers. Gezien de lange blueservaring van de bandleden is het niet verwonderlijk dat er zo af en toe een lickje of melodielijn van een bluesvoorbeeld geleend wordt.

Geopend wordt met de soepel rockende shuffle The King Is Gone, een overduidelijk eerbetoon aan B.B. King. Een shuffle met een “Caldonia”-achtig ritme waarin de beide gitaristen in uitstekende vorm verkeren, begeleid door een lome en hechte band waarin Ronald van Hessem zich met zijn piano ook van zijn rockende kant laat horen.
I’m A Bluesdigger is een shuffle in de beste Elmore James traditie, dus natuurlijk met een snijdende en huilende slidegitaar. Een gemoedelijk nummer waarin de nodige bluesgrootheden in de tekst voorbijkomen. Ook Mississippi Steamboats is een goed voorbeeld van de intieme blueskant van de band. Een nummer dat de stuwende piano als voornaamste basis heeft en waarin een priemende gitaarsolo te oren is.
In Be A Cajun If You Dare gaat de band op de zydeco toer in een gezellig, hoekig swingend nummer. Een nummer waardoor ons koude klimaat automatisch wat graden omhoog schiet. Money Is Round klinkt door het orgel van Ronald van Hessem behoorlijk soulvol en schuifelt zacht en warm voort. In Going Up North zitten overduidelijke “Rollin’ And Tumblin’” (Muddy Waters) invloeden en is voorzien van lekker snijdende gitaarlicks. De soepel swingende shuffle Don’t You Leave Me doet lichtjes aan “Off The Hook” van de Rolling Stones denken (die hoekig pompende bas!). Prima nummer met sprankelend gitaarwerk. In Acid Pure zit een flinke scheut “I Can’t Be Satisfied” (Muddy Waters) verwerkt. Een hoekig bonkende shuffle met een venijnige slidegitaar. Diezelfde slidegitaar klinkt behoorlijk broeierig in de luie pianoblues Sleepy Ol’ Mama. De funky bluesmambo Ain’t Gonna Be Your Clown zit vol verwijzingen naar het swingende New Orleans rhythm & blues geluid.
Het album wordt afgesloten met de ontspannen, J.J. Cale-achtige, shuffle Pile Of Money.

Het ouderwetse Nederblues geluid is weer helemaal terug door dit album van de Bluesdiggers. Een band, die ik graag zou willen gaan bekijken als ze eens in de buurt optreden!

I'm a Bluesdigger


Tracklist:
01. The King Is Gone
02. I’m A Bluesdigger
03. Mississippi Steamboats
04. Be A Cajun If You Dare
05. Money Is Round
06. Going Up North
07. Don’t You Leave Me
08. Acid Pure
09. Sleepy Ol’ Mama
10. Ain’t Gonna Be Your Clown
11. Pile Of Money

Website: Bluesdiggers


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.