blues-pills-lady-in-gold

Blues Pills – Lady In Gold
Format: CD – LP – DVD / Label: Nuclear Blast
Releasedatum: 5 augustus 2016

Tekst: Jan Hogenberg

Blues Pills is een van de vele bands die de reïncarnatie van de jaren zestig en zeventig op zich heeft genomen. Blues Pills is sinds 2011 actief in het reproduceren van relatief harde psychedelische blues/rock muziek. Want dat kan deze band met de relatief zeer jonge muzikanten in de gelederen zeer goed. Je waant je vanaf het eerste moment in een tijdmachine die arriveert in die periode. Alles rondom deze band is naar die tijd teruggezet.

Zo dus ook met het tweede studioalbum ‘Lady In Gold’ van deze nog prille band. Alhoewel hier nu al een “kleine” verschuiving ten op zichte van het debuut en vooral de voorafgaande EP’s heeft plaatsgevonden. Het zware werk waarmee ze zijn begonnen en wellicht ook ooit de aandacht hebben getrokken van het overwegende metallabel Nuclear Blast is op dit album iets naar achteren geschoven. De fans van het eerste uur zullen daarmee wellicht ietwat teleurgesteld zijn met deze muzikale aanpassing.

Gebleven zijn de schitterende composities met voortreffelijke zangpartijen van Elin Larsson. Waren de critici het destijds eens dat zij de nieuwe Janis Joplin zou zijn, denk ik dat ze nu veel meer haarzelf is en haar eigen voorliefde van soul naar boven haalt. Gebleven is natuurlijk de retro muziek gebracht door het Zweeds/Amerikaans/Franse kwartet.

Dorian Sorriaux zijn fabuleuze gitaarsolo’s zijn zoals gezegd letterlijk naar achteren geschoven op het mengpaneel en dus veel minder aanwezig zijn op dit album. Alleen het begin en het eind van dit album doen herinneringen oproepen aan het eerste geluid van Blues Pills.

‘Lady In Gold’ brengt dus meer soul in de “blues”rock van Blues Pills. De overwegend sfeervolle songs zijn met volle overtuiging ingezongen met prachtige mystieke teksten over dood en leven en brengen de luisteraar naar bovenaardse plekken. Nieuw op dit album is het veelal toevoegen van piano en orgel.

Opener Lady in Gold start gelijk met deze toetsen waarover Dorian zijn classic-rock riffs gooit. Een prima start van dit album. De kan met soul wordt nog verder geleegd in opvolger Little Boy Preacher middels het achtergrondkoortje.

Het nummer I Felt A Change had zo op een van de albums van een of andere R&B zangeres kunnen staan en valt dus extra op qua soul gehalte maar ook vanwege het gebrek aan gitaren. Na dit rust moment worden de nummers qua lengte ook weer wat opgerekt en krijgt de gitaar soms wat vrijheid om even los te gaan.

Zo nu en dan, zoals in Gone So Long, wordt het ritme lekker opgestuwd door het ritme duo middels bassist Zack Anderson, die dit ooit heeft geleerd bij de Amerikaanse retroband Radio Moscow, en drummer André Kvarnström. Het nummer ontwikkelt zich van een dreigende storm naar een nieuwe opzwepende klassieker. Jefferson Airplane is terug op aarde.

Ik had persoonlijk graag gezien dat de gitaar iets meer ruimte had gekregen op dit album en dan mis je vooral de solo’s. Nummers zoals You Gotta Try en Won’t Go Back worden wel gedreven op een stevige baslijn en wat akkoorden maar hadden met een stevige uitwaaierende gitaarsolo toch werelds nummer kunnen zijn. Beide nummers hebben in het slot nog een minimale gitaarinvulling. Door de opgaande lijn in de nummers zullen deze het uiteindelijk goed doen tijdens de live-optredens.

Rejection en Elements And Thing maken de lichte teleurstelling, ook bij mij, gelukkig weer goed. Lekkere stevige baslijn en wederom onheilspellend orgel en gitaarwerk brengen Blues Pills weer op de oude koers.

De albumhoes heeft een Nederlands tintje gekregen door gebruik te maken van een tekening van Marijke Koger-Dunham waarvan Cream en the Beatles ook al wisten dat zij meerwaarde kon leveren aan een albumhoes. Deze print is in de jaren zestig door haar gemaakt en past daardoor natuurlijk perfect bij dit album.

Al met al een sfeervol album waarbij de retro-soul-saus letterlijk afdruipt. De soul ligt er dik bovenop en heeft gewonnen van de gitaren. Weten we ook wie de baas is binnen Blues Pills.

Tracklist:
01. Lady In Gold
02. Little Boy Preacher
03. Burned Out
04. I Felt A Change
05. Gone So Long
06. Bad Talkers
07. You Gotta Try
08. Won’t Go Back
09. Rejection
10. Elements And Things

Website: Blues Pills

Nog te zien dit jaar:
013, Tilburg, 13 november 2016


Ook op Blues Magazine ...