bluespills

Blues Pills – Blues Pills
Release datum: Augustus 2014. Label: Nuclear Blast

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Vorige week was het 44 jaar geleden dat Janis Joplin overleed, maar haar nalatenschap is nog volop aanwezig. Wat heet: Blues Pills heeft met zangeres Elin Larsson een volwaardige reïncarnatie van Joplin in de geledingen. Gooi er ook een stevige portie blues in de stijl van Cream en Jefferson Airplane overheen en je hebt een plaat die beukt uit de boxen.

De Amerikaans/Zweeds/Franse band Blues Pills werd opgericht in 2011 en bestaat uit Dorian Sorriaux (gitaar), Elin Larsson (zang), André Kvarnström (drums) en Zack Anderson (bas). De bandleden zijn allen rond de twintig jaar. In 2013 tekende de band bij het Duitse label Nuclear Blast en bracht het een paar EP’s uit, waaronder Devil Man en een live EP met vier nummers opgenomen tijdens WDR Rockpalast.

Blues Pills is stevig beïnvloed door de jaren zestig bluesrock van Led Zeppelin, Cream, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix en Janis Joplin. Niet toevallig dus dat de hoes ook teruggrijpt naar de jaren zestig. Het kunstwerk op de hoes is geschilderd in de late jaren 60 door Marijke Koger-Dunham. Zoals de band zelf zegt: ’For us as a band, it is a representation of the balance of life, as shown in all the symbolism of natural dualities such as darkness and light, sun and moon, life and death, etc. It shows how opposite forces are interconnected and compliment each other to form a whole. Besides that, it just looks absolutely amazing!’

Wat kun je verwachten van de debuutplaat van Blues Pills? Rustig stilzitten in je stoel in ieder geval niet. De band beukt, rockt, brult, schreeuwt, fluistert, prikkelt en bluest en soult hard. Heel hard. High Class Woman is een mix van Janis Joplin, Led Zeppelin en Cream en dendert knoeperdhard de stereo uit waarbij de fenomenale stem van Elin Larsson de boventoon voert. Ain’t No Change en Jupiter volgen hetzelfde pad. Black Smoke lijkt rustiger maar ontspoort halverwege in een prachtige uitbarsting van muzikaal geweld. Gypsy, een cover van Chubby Checker, krijgt een bijzondere verrassende uitvoering die bijna psychedelisch aan doet.

Is het allemaal stevige bluesrock? Nee. River, No Hope Left For Me en Little Sun zijn relatief rustige nummers waarbij Larsson ook bewijst dat ze een uitstekende soulperformer is. De snijdende gitaar van Dorian Sorriaux geven de songs nog een extra laag intensiteit mee.

De debuutplaat van Blues Pills is muzikale viagra. Onmogelijk om hier niet opgewonden van te raken. Maandag 13 oktober staan ze in Doornroosje Nijmegen voor hun enige Nederlandse concert. Dat daar op dit moment van schrijven nog kaarten voor zijn verbaast me. Met zo’n krachtige debuutplaat had het allang uitverkocht moeten zijn.

01. High Class Woman
02. Ain’t No Change
03. Jupiter
04. Black Smoke
05. River
06. No Hope Left For Me
07. Devil Man
08. Astralplane
09. Gypsy (Chubby Checker Cover)
10. Little Sun

Website: www.bluespills.com
> Tickets voor maandag 13 oktober in Doornroosje Nijmegen