blues-caravan-2014

BLUES CARAVAN 2014 Laurence Jones, Christina Skjolberg, Albert Castiglia – Live (cd + dvd)
Format (CD + DVD) / Label: Ruf Records
Releasedatum: 12 Januari 2015

Tekst: Walter Vanheuckelom

Verleden jaar was het de tiende verjaardag van de RUF Blues Caravan. Op 9 februari 2014 waren ze te gast in De Harmonie te Bonn en werden er opnames gemaakt voor een live cd en dvd. Begin dit jaar verscheen eindelijk dit lang verwachte album. Na het kijken en het beluisteren mag ik wel zeggen dat het album en de dvd het wachten waard zijn geweest. De Amerikaan Albert Castiglia, de Brit Laurence Jones en de Noorse Christina Skjolberg op één podium is nooit te versmaden. Voor wie deze drie artiesten nog niet kent wil ik wel vlug een korte samenvatting maken. Albert Castiglia is een Amerikaan met Italiaanse en Cubaanse roots die als tiener begon met gitaar spelen en eigen songs schrijven. De eerste keer dat Albert op het voorplan kwam was het moment dat Junior Wells hem inhuurde als gitarist voor zijn band. In 1997 noemde het tijdschrift New Times, Albert als beste blues gitarist. In 2002 verscheen zijn debuut album ‘Burn’ en verleden jaar verscheen al zijn zesde album ‘Solid Ground’. In 2014 maakte hij ook zijn eerste Europese tour. De Brit Laurence Jones is nog maar tweeëntwintig jaar en heeft al twee succesrijke albums op zijn naam. Verleden jaar won hij de Award als beste jonge artiest op de Britse Blues Awards. Grote namen als Walter Trout, Mike Zito zijn vol lof over deze jongeman. Momenteel werkt hij aan zijn derde album en is hij hard bezig om na de UK ook de rest van Europa te veroveren. De Noorse Christina Skjolberg is niet alleen een mooie verschijning, ze weet heel goed hoe ze de gitaar moet hanteren. Buiten haar geboorteland is ze nog niet bekend, maar dat zal maar kwestie van tijd zijn. Tijdens deze Blues Caravan heeft ze in ieder land heel wat fans gemaakt. Haar debuut album ‘Come And Get It’ krijgt tevens overal lovende kritieken.

Het album begint met vier heren en een dame op het podium, namelijk Christina, Albert, Laurence, drummer Miri Miettinen en bassist Roger Inniss. Deze twee laatste jongens zijn tevens de vaste ritme sectie van Laurence Jones. Dadelijk wordt er flink de beuk ingegooid met ‘Join Me On The Blues Caravan’, stevige funky bluesrock dat het beste laat vermoeden voor de rest van het album. De twee frontmannen en de frontvrouw nemen vocaal elk een couplet voor hun rekening en ze mogen alle drie afzonderlijk al dadelijk hun visite kaartje afgeven op de gitaar. Albert op een Gibson, Laurence op een Linsay Wilson gitaar en Christina op een Fender. Daarna verdwijnt Albert van het podium en neemt Laurence plaats achter de keyboards. De Noorse linkshandige gitariste krijgt de eer om de spits af te bijten. Dat doet ze met ‘Come And Get It’, de funky titelsong van haar debuut album. Goede stem, mooie verschijning en ze laat de gitaar lekker scheuren daarbij gebruik makend van veel vibrato. Laurence Jones heeft ook een grote verdienste op de toetsen. Dat Jimi Hendrix Christina’s grote idool is hoor je aan haar muziek en zie je aan de tatoeage op haar bovenarm. In ‘Close The Door’ één van haar beste nummers imponeert ze geweldig met haar gitaar. Ruige bluesrock gekruid met zinderende gitaarsolo’s die nog vetter klinken door het gebruik van de Wah Wah pedaal. De ritme sectie is heel strak in ‘Hush’ en de Noorse geeft het volle pond. Aan het applaus in De Harmonie te horen vallen de drie songs van Christina erg in de smaak. Enig minpuntje is misschien dat er te weinig afwisseling zit in haar muziek, maar wat ze brengt is van prima kwaliteit.

Dan is het de beurt aan de jonge Brit Laurence Jones en die trekt dadelijk het tempo omhoog met het swingende blues nummer ‘Wind Me Up’. De ritme sectie, met Roger en Miri is indrukwekkend. Inniss tovert diepe groovy baslijnen uit zijn zes snaren bas en Miettinen houdt alles lekker strak onder controle. De solo’s van Laurence zijn cleaner dan deze van zijn voorgangster. Hij is één van de grote talenten van de Britse bluesrock en straalt dat ook uit. De zompige swampblues ‘Soul Swamp River’ staat alleen op de dvd. Zonder twijfel één van de beste songs op het recentste album ‘Temptation’. In het vlotte en aantrekkelijke ‘Fall From The Sky’ dat meer dan zes minuten boeit, gooit Jones in de tweede helft alle registers open. Hij teistert vol overgave zijn gitaar met vingervlug vingerwerk en daardoor ontstaat er een waanzinnige solo die minuten lang iedereen in De Harmonie, vol bewondering naar deze jonge gitarist doet kijken. Klasse van Laurence Jones. Het laatste nummer van Laurence is een cover die heel dikwijls op zijn setlist te vinden is. Zelf zegt hij dat ‘All Along The Watchtower’ één van zijn lieveling nummers is. Jones speelt niet de originele versie van Bob Dylan, maar wel deze van gitaar legende Jimi Hendrix. Klasbak Roger Inniss plukt aan zijn zes dikke snaren dat het een plezier is om te horen en de klasse van de Finse drummer Miri Miettinen druipt er zo af. Dit is de uitstekende basis waarop Laurence zijn talent ten volle kan tentoon spreiden. Het drietal speelt een verbazingwekkende versie van deze klassieker. Laurence speelt met behulp van zijn pedaal heel ruige solo’s. Op een bepaald moment draait hij de volume knop van zijn gitaar geleidelijk dicht, tot je alleen nog het gepingel op de snaren hoort. Muisstil was het in Bonn, echt een kippenvel moment. Even later ging het volume weer de hoogte in en werd er nog een waanzinnig slot gemaakt aan dit laatste nummer van Laurence Jones. Het levert de jongeman een dik en welverdiend applaus op.

Daarna is de Amerikaan Albert Castiglia aan de beurt. Hij is voor de eerste maal in Europa en zijn nummers komen uit zijn twee laatste albums ‘Living The Dream’ en ‘Solid Ground’. In het instrumentale uptempo ‘Fat Cat’ speelt Albert Castiglia meteen open kaart. Hij bewijst dat hij een begenadigd gitarist is met snel vingerwerk op zijn Gibson. De sympathieke gitarist wint dadelijk de harten van het publiek in De Harmonie. Als je naar de dvd kijkt zie je dat hij met een verband rond zijn rechter middenvinger speelt. Een nummer later is dat verband weg maar je ziet toch aan de rode kleur dat zijn vinger fel ontstoken is, maar dat houdt Albert niet tegen om er honderd procent voor te gaan. In de swingende en stomende rocker ‘Put Some Stank On It’ gaat het intense vinger werk van Albert gewoon verder. Wat een lekker feest is deze Blues Caravan toch. Castiglia weet als geen ander de sfeer te behouden. Ook in tragere nummers weet Albert de toeschouwers te boeien. Luister maar eens naar het mooie trage liefdeslied ‘Sway’. Het doet denken aan The Rolling Stones, wanneer die zich al eens rustig nummer wagen. Op de dvd speelt Castiglia, buiten ‘Fat Cat’ allemaal andere songs dan op de cd. ‘Freddie’s Boogie’ ligt uitstekend in het verlengde van ‘Fat Cat’. Het is ook instrumentaal en heeft hetzelfde verschroeiende tempo en vestigt vooral de nadruk op de gitarist Albert Castiglia. Ook met een traditionele blues song zoals ‘Bad Avenue’ weet Albert te overtuigen. Hij begeeft zich tussen het publiek en maakt zijn ronde doorheen De Harmonie en dat tot grote vreugde van de aanwezigen. Hier en daar houdt hij halt tijdens een vette jankende solo wat hem nog populairder maakt. Zijn laatste song is het stevige ‘Going Down Slow’. De ritme sectie zorgt voor een stevig en strak tempo. Albert zorgt voor de afwerking met zijn prima stem en beklijvend gitaarwerk. Op het einde begeeft Roger Inniss zich aan een bas solo, die op zijn beurt de aanzet geeft voor de drumsolo van Miri Mittienen. Albert roept Christina en Laurence terug op het podium en het vijftal begint aan de finale met een zeer knappe versie van ‘Cocaine’. Castiglia neemt het vocale voor zijn rekening en het publiek helpt hem met luidkeels de titel mee te zingen. Laurence zorgt voor de flitsende pittige korte riffs terwijl de Amerikaan ook de splijtende solo voor zijn rekening neemt. De afsluiter ‘Sweet Home Chicago’ werken ze ook samen af. In deze swingende klassieker mogen zowel Christina, Laurence als Albert vocaal voor de laatste maal hun stem laten horen. Ook op de gitaar mogen ze elk apart hun ontegensprekelijke klasse nog eens tentoon spreiden. Dit is een prachtige cd/dvd, waar ik nog veel plezier ga aan beleven en die ik iedereen kan aanraden. Een topper.

Line-up:
Laurence Jones (vocals, guitar)
Christina Skjølberg (vocals, guitar)
Albert Castiglia (vocals, guitar)
Roger Inniss (bass)
Miri Miettinen (drums)

Tracklist CD
01 Join Me On The BluesCaravan
02 Come And Get It
03 Close The Door
04 Hush
05 Wind Me Up
06 Fall From The Sky
07 All Along The Watchtower
08 Fat Cat
09 Put Some Stank On It
10 Sway
11 Sweet Home Chicago

DVD
01 Join Me On The BluesCaravan
02 Come And Get It
03 Close The Door
04 Hush
05 Wind Me Up
06 Soul Swamp River
07 Fall From The Sky
08 All Along The Watchtower
09 Fat Cat
10 Freddie’s Boogie
11 Bad Avenue
12 Going Down Slow
13 Cocaine
14 Sweet Home Chicago

Links
http://www.bluescaravan.de/
https://www.facebook.com/bluescaravan
http://rufrecords-shop.de/


Ook op Blues Magazine ...