Foto Recensie: Blues Arcadia - Carnival Of Fools

Blues Arcadia – Carnival Of Fools
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

De band Blues Arcadia uit Brisbane, Australië, belooft op hun debuutalbum een mix van Stax/Motown-achtige soul en Chicago en Memphis blues. En deze belofte wordt zeer zeker waar gemaakt op een zeer indrukwekkende wijze.

Met zanger Alan Boyle heeft de band echt een wereldzanger in huis met een stemgeluid, dat meer dan eens aan Frankie Miller doet denken. Hij wordt bijgestaan door een geoliede band, die bestaat uit Chris Harvey (gitaar), Parmis Rose (toetsen), Jeremy Klysz (bas) en op het album drie drummers, namelijk Steve Robin, Casper Hall en Beck Flatt. En dan komen de King Biscuit Horns ook nog langs op vrijwel alle nummers!
Het is niet voor niets dat deze band in 2017 al de Australian Blues Award plus de Roots Music Award won. En naar mijn mening zeer terecht!

Dit schitterende album opent met Seven Days A Week met de Frankie Miller-achtige rauwe strot van Alan, een groovende ritmesectie, Chris Stainton-achtig pianowerk en stuwende soulblazers. Een zeer swingend en aanstekelijk nummer! Daarna is Hear It Now een loom funky swingend nummer met Booker T. & the MG’s invloeden. Dus speelt het soulorgel een belangrijke rol naast het messcherpe bluesy gitaarwerk van Chris Harvey.
Op een soulalbum ontbreekt een soulballad natuurlijk niet. Remedy is een prachtige ballad waarin het doorleefde stemgeluid van Alan prima tot zijn recht komt naast de zeer functionele soulbegeleiding. Op naar de volgende soulballad met Carnival Of Fools. Dit keer gegoten in een warm en intiem geluid met een licht funky Hall & Oates-achtig geluid. Alan klinkt hier als een rauwere variant van Darryl Hall en Chris Harvey is te horen met een jazzy gitaarsolo.
Two Wrongs (Don’t Make It Right) is een mooi voorbeeld van een “mellow soul” nummer. Een intiem soulnummer, dat weldadig zacht swingt in de beste Bill Withers traditie. Dit wordt gevolgd door het stuwende funky The Ballad Of Sir Tralyne waarin je, als je goed luistert, de gepassioneerde soulsound van The Staple Singers terug hoort en warempel ook wat Tijuana invloeden.
I’m Your Man is dus GEEN Leonard Cohen cover maar wel een stuwende en pompende Frankie Miller-achtige bluesy shuffle met een felle rauwe gitaarsolo. Liars And Thieves is weer een voorbeeld van een prachtige romige soulbalad, die door het elektrische pianowerk gedragen wordt. De zang van Alan speelt de hoofdrol in het mid-tempo Pity The Fool, naast de sprankelende piano. Bad Boogaloo is een dreunende spetterende rocker met “Full House” (Frankie Miller) invloeden.
De band sluit het album af met de blues in de slowblues Good Thing met priemend gitaarwerk en dat eindigt met een galmende piano.

Ik ben zeer onder de indruk van de wereldstem van Alan Boyle maar ook zeer zeker van het geluid van deze geoliede soulmachine.


Tracklist:
01. Seven Days A Week
02. Hear It Now
03. Remedy
04. Carnival Of Fools
05. Two Wrongs (Don’t Make It Right)
06. The Ballad Of Sir Tralyne
07. I’m Your Man
08. Liars And Thieves
09. Pity The Fool
10. Bad Boogaloo
11. Good Thing

Website: Blues Arcadia


Ook op Blues Magazine ...