Bloodest Saxophone – Texas Queens 5
Format: CD – Digital / Label: Dialtone – VizzTone Records
Releasedatum: 8 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Eerlijk zeggen, hadden jullie wel eens van het Japanse Bloodest Saxophone gehoord? Ik dus ook niet en nu blijkt dat deze formatie als 20 jaar bestaat en al elf albums heeft uitgebracht.

Het wordt dus hoog tijd om de band eens voor te stellen. We hebben hier te maken met een band, die zich bezighoudt met de vorm van blues, die ook door hun Amerikaanse evenknie Roomful Of Blues werd beoefend. Dus blues met veel swingende jazz, rhythm & blues en soulinvloeden. En uiteraard met veel blazers!!

Ik zal de band uit Tokyo voor de compleetheid even voorstellen. Koda “Young Corn” Shintaro, Coh “Colonel” Sanders, Osikawa Yukimasa, Shuji “Apple Juice”, “The Takeo”, “Little Tokyo” enKiminori “Dog Boy”.

Op hun nieuwe album worden ze bijgestaan door gitarist Johnny Moeller (ex-Fabulous Thunderbirds), saxofonist Kaz Kazanoff (o.a. ex-Texas Horns), Nick Connolly (piano, orgel, van Delbert McClinton faam) en een vijftal zeer soulvolle zangeressen, Diunna Greenleaf, Lauren Cevantes, Angela Miller, Jai Malano en Crystal Thomas.
De samenwerking tussen de Japanners en de Texanen was overigens een initiatief van Dialtone baas Eddie Stout.

Het album wordt al swingend geopend met Got A Feeling waarin de waanzinnig krachtige soulstrot van Diuanna Greenleaf opvalt. Een lome shuffle met swingend stotende blazers. Alle dames zijn op een haast Pointer Sisters-achtige wijze aanwezig in de Muddy Waters klassieker I Just Want To Make Love en ze klinken stuk voor stuk zwoel en soulvol, sfeervol stotend (…) begeleid door door de Japanse blazers.
De versie van de Johnny Adams klassieker Losing Battle wordt zeer warm en sfeervol gebracht door Crystal Thomas, begeleid door een zacht priemende gitaar en spetterende blazers. Het Rufus Thomas nummer Walk’n The Dog krijgt een lekker luchtige funky versie met zang van Jai Malano. Hoekig swingend met een verrassend blazersarrangement. Het instrumentale Pork Chop Chic is een uitzinnig swingend nummer met fabuleus blazerswerk en de jazzy gitaar van Johnny Moeller. Louis Jordan’s Run Joe krijgt een loom begin waarna onder aanvoering van zangeres Lauren Cevantes omslaat in een tropische calypso met warm swingende gitaar en een aanstekelijk zangpartij. It’s Your Voodoo Working werd geschreven door Charles Sheffield en o.a. bekend door Imelda May. In de Japans/Texaanse versie heeft het een broeierig voortschuifelend geluid met een brandende gitaar en een behoorlijk scheurende saxsolo.
Dat Japanners ook Latijns Amerikaanse bloed hebben blijkt uit de bluesmambo Don’t Move Me, gezongen door Crystal Thomas. Zeer indrukwekkend is de cover van Mable John’s Don’t Hit Me No More door Angela Miller. Een krachtige aanklacht tegen echtelijk geweld. Daarna is het weer swingen in de cover van Amos Miburn’s I Done Done It. Een stuwend nummer in de beste “Shake, Rattle & Roll” stijl, met zang van Jai Malano. Nog een fraai swingblues voorbeeld is The Grapevine. Een nummer dat swingt als Louis Jordan in zijn beste dagen en met zang, die tegen de nonchalante swing van The Andrews Sisters aan zit.
De uitsmijter komt in een instrumentale vorm met Cockroach Run. Een nummer van Lafayette Thomas met een ontzettend hard scheurende saxofoon en twangende gitaar.

Niemand kan meer om Bloodest Saxophone heen! Een topformatie uit Japan, die swingt als de neten! Verplichte kost voor liefhebbers van bands als Roomful Of Blues!


Tracklist:
01. I Got A Feeling
02. I Just Want To Make Love
03. Losing Battle
04. Walk’n The Dog
05. Pork Chop Chic
06. Run Joe
07. It’s Your Voodoo Working
08. Don’t Move Me
09. Don’t Hit Me No More
10. I Done Done It
11. The Grapevine
12. Cockroach Run

Website: Bloodest Saxophone

Lees ook :