Blind Lemon Pledge – Evangeline
Format: CD / Label: Ofeh Records
Releasedatum: 27 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Sommigen van ons zullen misschien de band Rockin’ Jimmy & The Brothers Of The Night nog kennen uit begin jaren ’80. Deze Amerikaanse band bracht één album uit met hierop een zeer aangename mix van allerlei muzieksoorten zoals rhythm & blues en country.
Eén van de leden van die band was James Byfield uit San Francisco. Deze multi-instrumentalist en producer schreef ook onder meer “Little Rachel”, bekend van o.a. Eric Clapton en “Set Your Soul Free”, bekend van o.a. J.J. Cale.
Nu heeft hij onder het Blind Lemon Pledge mom zelf een album uitgebracht waarop hij alle instrumenten zelf bespeelt en ook de zang voor zijn rekening neemt. Zijn kwaliteiten als songschrijver waren dus al bekend en dat maakt het voor mij des te teleurstellender dat dit album totaal niet van de grond komt.

En het begint allemaal zo hoopgevend met Buley’s Farm. Een countryblues, die doet denken aan de field recordings van John Hammond Sr. Byfield bespeelt hier een cigarbox gitaar en de harmonica terwijl het ritme afkomstig lijkt van een soort zweepslag. Ook het volgende nummer Jennie Bell klinkt erg prettig. Een folky ballad in de stijl van Gordon Lightfoot. Loom en intiem met prachtig akoestisch gitaarwerk.
Daarna treedt het verval in. Vooral op het gebied van de instrumentatie. In Brimstone Joe zit een lui New Orleans funky geluid vermengd met wat dixieland-achtige invloeden. Jammer genoeg is er gekozen voor drums uit een kastje wat behoorlijk wat warmte uit de song wegneemt. Datzelfde gebeurt in de Southern rocker MIdnight Assignation. Een op zich lekkere rocker met snijdend gitaarwerk die echter grondig verpest wordt door die blikkerige drumsound. In Go Jump The Willie is gekozen voor een jazzy shuffle in de stijl van bijvoorbeeld Louis Jordan. Ook dit nummer komt niet uit de verf door die drumsound. Als dit dan gevolgd door het Caribische niemendalletje Language Of Love en het uit het songbook van Cole Porter ontsnapte Ham And Eggs is mijn luisterplezier al behoorlijk vergald. Zonde hoor want James Byfield heeft een prettig stemgeluid, schrijft prima songs en kan behoorlijk met zijn gitaar overweg. Dat bewijst het sluitstuk van dit album, Evangeline. Een countryblues met prima slidewerk.
Een advies aan James: Geef een volgende keer ook eens iets uit handen, zoals de drums. Of focus je op het schrijven van songs. Nu klinkt het album te veel als sympathiek bedoelde huisvlijt. En ik vind dat verspilling van talent!


Tracklist:
01. Buley’s Farm
02. Jennie Bell
03. Brimstone Joe
04. Midnight Assignation
05. Go Jump The Willie
06. Language Of Love
07. Ham And Eggs
08. How Can I Still Love You
09. You Had Me At Goodbye
10. Evangeline

Website: Blind Lemon Pledge

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by