Blind Faith Collective – Had To Cry Today
Format: CD – Digital / Label: TIC
Releasedatum: 18 April 2018

 Tekst: Paul Op den Kamp

Absolute heiligschennis, deze plaat van het collectief die zich toeleggen op covers van Eric Clapton!  Een compilatie radiosessies van de band Blind Faith Collective. In elf verschillende pogingen worden de liedjes van Slowhand langzaam gewurgd en voor dood achter gelaten.

Het begint eigenlijk al met de hoes van het album, een soort van vijftig tinten grijs plaatje dat weinig zegt over de muzikale inhoud. Of het moet de 2018 versie voorstellen van de toch al twijfelachtige oorspronkelijke hoes van het echt Blind Faith album, je weet wel die met het veel te jonge meisje erop.  Als is het de vraag of je je uberhaupt moet verdiepen, in deze band het levert naar mijn idee absoluut niets op.
Eenmaal aan het luisteren begint de ware ellende, knallers als Crosroads,Layla, Had To Cry Today en Sunshine Of Your Love worden noot voor noot nagespeeld, als een coverbandje op de plaatselijke braderie! Hoogstens de vaststelling dat ze de volumeknop verder opendraaien dan Clapton dit op de originele versies deed. Ieder rif,refrein,ritme en gitaarsolo; het is allemaal hetzelfde.
Het enig positieve dat ik aan dit gedrocht van een album kan ontdekken is dat Tears in Heaven wel door Clapton zelf gezongen lijkt te zijn.
Het label TIC waarop deze plaat verschijnt, blijkt zich te specialiseren in coveralbums van gevestigde artiesten, zo zijn er ook albums met liedjes van Bryan Ferry, opvallend wel dat het label erg moeilijk vindbaar op internet.
Een laatste tip over het album, laten liggen, om heen lopen en vermijden. Er zijn genoeg compilatiealbums van Eric Clapton te vinden voor als je bepaalde liedjes bij elkaar wil hebben, hiervoor zijn de versies van een ander niet nodig.


Tracklist:
01. Had To Cry Today
02. Politician
03. Tears in Heaven
04. Badge
05. Cocaine
06. I Shot The Sherrif
07. Crossroads
08. Strange Brew
09. Layla
10. Sunshine of Your Love
11. Wonderful Tonight