Foto Recensie: Blind Boys Of Alabama - Almost Home

Blind Boys Of Alabama – Almost Home
Format: CD / Label: BBOA Records
Releasedatum: 17 augustus 2017

Tekst: Peter Marinus

Blind Boys Of Alabama mogen met recht een echt instituut in de gospelwereld genoemd worden. Deze zanggroep begon al in 1939 met zingen en besloten in 1944 professioneel door te gaan. Vele oorspronkelijke leden zijn al overleden. Van de originele line-up zijn slechts Clarence Fountain (87 jaar) en Jimmy Carter (85 jaar) over. Fountain beperkt zich tot het meedoen op de albums, vanwege een slechte gezondheid.
Momenteel bestaat de groep verder uit Ben Moore en Paul Beasley op zang, aangevuld door gitarist Joey Williams, drummer Eric McKinnie, bassist Trae Pierce en organist Peter Levin. Het is toch schrijnend om te zien dat deze legendarische gospelgroep hun nieuwe album in eigen beheer moest uitbrengen. Is er dan geen enkel label zo slim om een zo getalenteerde groep te tekenen?
Hun nieuwste album is gewoonweg prachtig! De geloofsovertuiging van deze mannen wordt vol overtuiging en zeer doorleefd ten gehore gebracht. Voor dit album maakten ze gebruik van een aantal topschrijvers.

Zo leverden John Leventhal en Marc Cohn het openingsnummer Stay On The Gospelside af. Een warm schuifelend gospel-soul nummer waarin de mannen vol overtuiging over hun gospelroots zingen. Let My Mother Live is een licht funky nummer met een haast swamprock-achtig geluid. In deze smeekbede om maar geen wees te worden valt het bluesy gitaarwerk van John Leventahl op.
Leventahl en Cohn waren ook verantwoordelijk voor God Knows Everything. Een wonderschone soul ballad met hemelse zang waarin de grote liefde voor de Heer bezongen wordt. Eindelijk weer eens ouderwetse mooie deep soul ballad! The North Mississippi Allstars schreven het felle Pray For Peace, een uptempo rocker met messcherpe gitaar riffs. De ballad Singing Brings Us Closer werd geschreven door Phil Cook van de indie-folk band Megafaun. In deze emotionele ballad wordt de overleden mede oprichter George Scott herinnerd.
In de piano ballad Almost Home, van Randall Bramblett, gloreert de sublieme samenzang van de boys. De cover van het Billy Joe Shaver nummer Live Forever krijgt een licht funky jasje aangemeten. En dat jasje past perfect. Het overbekende Bob Dylan nummer I Shall Be Released krijgt door de langzame soulvolle versie en door de doorleefde stemmen een nieuwe extra dimensie.
Train Fare van Valerie June is een luchtige gospel-soul wals terwijl I Can See een pittig funky nummer, in de beste Staple Singers traditie, is. I Kept On Walking werd geproduceerd door Steve Berlin, van Los Lobos faam. Dit nummer brengt het echte gospel gevoel van een uitbundig swingende kerkdienst terug. Na de broeierige ballad I Was Called laten de Blind Boys in See By Faith nogmaals horen dat ze tot de gospeltop behoren. “How do we see?” “See By Faith”!

Ik kan dit album van harte aanbevelen aan de liefhebbers van de pure gospelmuziek maar zeker ook aan soulliefhebbers en mensen die het werk van Ry Cooder met Terry Evans en Bobby King waardeerden.

Blind Boys of Alabama - ‘Singing Brings Us Closer’ | Amazon Music

Tracklist:
01. Stay On The Gospel Side
02. Let My Mother Live
03. God Knows Everything
04. Pray For Peace
05. Singing Brings Us Closer
06. Almost Home
07. Live Forever
08. I Shall Be Released
09. Train Fare
10. I Can See
11. I Kept On Walking
12. I Was Called
13. See By Faith

Website: Blind Boys Of Alabama

The Blind Boys of Alabama - 'See By Faith'


Ook op Blues Magazine ...