Blackberry Smoke - You Hear Georgia

Blackberry Smoke

You Hear Georgia

Format: CD, download, vinyl en picture disc
Label: 3 legged records/Thirty Tigers
Release: 28 mei 2021

Tekst: Jos Verhagen

Blackberry Smoke brengt met You Hear Georgia de opvolger van hun succes album ’Find A Light’ en met een Europese tour in het vooruitzicht (22 feb 2022 TivoliVredenburg, Utrecht) ben ik blij dat de southern rock weer een nieuwe impuls krijgt. Zeker nu het er op lijkt dat Lynyrd Skynyrd definitief de gitaren in de wilgen gaat hangen kan de southern rock wel een nieuwe boost gebruiken.

De 10 nummers op dit ’You Hear Georgia’, raken in hun geheel aan het southern rock gevoel en de Americana. Ze komen ervoor uit dat zij uit Georgia komen, dat ze praten met een accent en dat gevoel dat zij zich niet herkennen in dat er niet alleen slechte mensen wonen in het zuiden van de USA. Het is een gevoel wat ik herken, ik kom uit het zuiden van Nederland en spreek met een brabantse tongval dat schept toch een band.

Blackberry Smoke gaat op deze CD van start met een tweetal lekkere southern rockers, maar dur-ven op deze plaat ook het meer country gerichte pad te bewandelen. „Live it down“, „You hear Georgia“, zijn traditioneel schatplichtig aan Lynyrd Skynyrd. De southern rock van Blackberry Smoke is echter niet alleen gitaargeweld, zij onderscheiden zich, gelijk de Drive By Truckers en Jason Isbell, door meer poetische songteksten. Zanger Charlie Starr is in topvorm op dit Album; neem het erg mooie „Hey Delilah“, een ode aan de sterke vrouw des huises, met mooi slide gitaar werk of „Ain’t the same“ wat ook sterk refereert aan de voorgenoemde southern rock style.

Op ’You Hear Georgia’, buigen zij hun southern rock om met country invloeden, zo horen we de pedal steel gitaar opduiken in „Lonesome for a livin’ . In dit duet levert country zanger Jamey Johnson een mooie bijdrage met zijn donkere stem. De country feel op ’You Hear Georgia’ wordt versterkt door „Old enough to know“, een juweeltje van muziekschrijf kunst. Toch is er ook ruimte voor onvervalste southern rock; om hun 20 jarig bestaan extra cachet mee te geven trakteren ze ons op Warren Haynes (Gov’t Mule) in de stevige rocker „All rise again“. Daarnaast met een instand souther rock klassieker, het lekkere up tempo „All over the road“, dat bij elke live show het publiek op de banken gaat krijgen. Het afsluitende „Old scarecrow“, is een prachtige song over trouw blijven aan jezelf en dat geld ook voor Blackberry Smoke.

Afgezet tegen hun succes album ’Find a light’ en het live album ’Homecoming: live in Atlanta’, klinkt Blackberry Smoke op ’You hHar Georgia’ wat ingetogener; het is niet erg want het is een prachtig album. Het album staat vol nummers die het live in een knusse zaal als TivoliVredenburg het zeker goed zullen doen.

Blackberry Smoke - You Hear Georgia (Official Music Video)

 

Tracklist:
1. Live It Down
2. You hear Georgia
3. Hey Delilah
4. Ain’t The Same
5. Lonesome For A Livin’ featuring Jamey Johnson
6. All Rise Again featuring Warren Haynes
7. Old Enough To Know
8. Morningside
9. All Over The Road
10. Old Scarecrow

Website Blackberry Smoke : https://www.blackberrysmoke.com


Ook op Blues Magazine ...