blackberry-smoke-like-an-arrow

Blackberry Smoke – Like An Arrow
Format: CD / Label:
Earache Records
Releasedatum: 14 oktober 2016

Tekst: Chris Bernasco

Binnen een jaar na het succesvolle ‘Holding All The Roses’ komt Blackberry Smoke alweer met een nieuw, zeer gevarieerd en sterk album. Op ‘Like An Arrow’ doorspekt de band zijn stevige Southern rock nog meer dan voorheen met country, funk, honky tonk en zelfs wat jazz. Met uitstekend eindresultaat.

‘Like an Arrow’ opent onheilspellend. Ondersteund door een vette gitaarriff schetst zanger Charlie Starr ons in Waiting For The Thunder een zwarte, apocalyptische wereld, met niet te missen verwijzingen naar huidige maatschappelijke misstanden als de financiële crisis: ‘All the money and the war and religion and the which one do you serve? / Maybe them with the power and the glory got more then they deserve’.

Met die opener is de toon gezet. Blackberry Smoke zoekt de diepte. De ontroerende countryballad The Good Life bezingt de levenslessen die van vader op zoon van generatie op generatie worden doorgegeven. De titeltrack focust op de eigen sterfelijkheid. Workin’ For A Workin’ Man staat bol van de frustratie over het werkende leven.

Muzikaal lijkt de groep, opgericht in 2000 in Atlanta, Georgia, met elk album een stukje zelfbewuster te worden. Ballads en countrysongs die op een album als ‘A Little Piece Of Dixie’ (2009) vaak nog met een wat eenvormige rocksaus werden overgoten, blijven nu dichter bij hun oorsprong. Believe You Me, met funky clavecimbel, heeft een Little Feat-achtige groove; het jazzy Running Through Time klinkt als een ode aan Sea Level. In de soulfulle slottrack Free On The Wing laat de band zich bijstaan door niemand minder dan Southern rock-oervader Greg Allman.

Gebleven zijn de hechte ritmesectie en de strakke dubbelloops gitaarriffs waarop de band het patent heeft, tezamen met de lekkere laidback zang van frontman Starr. En gelukkig krijgen we op ‘Like An Arrow’ niet louter zware kost voorgeschoteld. What Comes Naturally is zo’n heerlijke versier-song met ragtime-invloeden die alleen uit het Amerikaanse Zuiden kan komen. Let It Burn honky-tonkt ouderwets. Sunrise In Texas, met fraaie slide, is simpelweg Blackberry Smoke’s metafoor voor een moment van totale gelukzaligheid.

‘Like An Arrow’ is het rijkste en afwisselendste album van de band tot dusver. Blackberry Smoke werd al tot aanvoerder van de nieuwe lichting Southern rockers bestempeld. Met dit album wordt duidelijk dat dat stempel volkomen terecht is.

Tracks:
01. Waiting For The Thunder
02. Let It Burn
03. The Good Life
04. What Comes Naturally
05. Running Through Time
06. Like An Arrow
07. Ought To Know
08. Sunrise In Texas
09. Ain’t Gonna Wait
10. Workin’ For A Workin’ Man
11. Believe You Me
12. Free On The Wing (featuring Gregg Allman)

Website: Blackberry Smoke


Ook op Blues Magazine ...