Foto Recensie: Black Stone Cherry - Black To Blues (EP)

Black Stone Cherry – Black To Blues (EP)
Format: CD / Label: Mascot Records
Releasedatum: 29 september 2017

Tekst: Peter Marinus

Na negen albums vond de band Black Stone Cherry uit Edmonton, Kentucky, de tijd rijp voor het uitbrengen van een EP, gevuld met allemaal covers van bekende blues nummers. De Southern-rock band had altijd al een bluesy geluid maar dit keer voert de blues duidelijk de boventoon. Of eigenlijk moet ik bluesrock zeggen want het geluid van deze band is snoeihard en funky.

De Willie Dixon klassieker Built For Comfort, bekend o.a. in de uitvoering van Howlin’ Wolf, wordt op de EP getransformeerd tot een massief beukende funky Southern-rocker met een verrassend atmosferisch middenstuk. Het rauwe stemgeluid van Chris Robertson valt hier, en op de rest van de EP, op. Het Muddy Waters nummer Champagne & Reefer is ook een funky bluesrock song met de nadruk op ROCK. Een soort snoeiharde variant op de Black Crowes. Naast de logge grooves krijg je hard snerpende gitaarsolo’s en een drummende harmonica speler (hoe doet ‘ie dat?) voor je kiezen.
Palace Of The King is vooral bekend door Freddie King. De versie op deze EP is donderend hard. De mannen raggen er flink op los met een op hol geslagen drummer (John Fred Young)  in de hoofdrol.
Hoochie Coochie Man is natuurlijk een blues klassieker. Black Stone Cherry koos voor een zware slowblues versie met onverstoorbaar hard door riffende gitaren en overigens ook totaal misplaatste blazers. Deze blazers keren al even misplaatst terug in de Albert King klassieker Born Under A Bad Sign. Gelukkig verzuipen de blazers in het zware gitaargeweld.
Tot slot krijgt de Willie Dixon klassieker I Want To Be Loved een behandeling die in eerste instantie op de uitvoering van de Engelse Blues Band lijkt. Naarmate het nummer vordert wordt deze boogie steeds steviger met weergaloos snijdende slidegitaar.

Dit zijn zeer zeker de zware jongens van de bluesrock. Maar ja…dat genre heet dan ook niet voor niets “bluesrock”.

Tracklist:
01. Built For Comfort
02. Champagne & Reefer
03. Palace Of The King
04. Hoochie Coochie Man
05. Born Under A Bad Sign
06. I Want To Be Loved

Website: Black Stone Cherry

 


Ook op Blues Magazine ...